JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Må betale for uniformen

Mange av oss har goder på jobben som vi må betale skatt for. Men de ansatte på Expert på Gjøvik synes det går vel langt når de må punge ut for å gå med disse oransje skjortene.

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Aviser, tjenestebolig, tv-lisens, klær, telefon, lege, bil, forbrukslån, internett, kiropraktor, mobiltelefon, barnepass, fysioterapeut, hjemme-pc og treningskort. Mange ansatte har ordninger på jobben der de får gratis eller subsidierte tjenester. For disse fordelene skal det betales skatt. Men enkelte opplever å havne litt i gråsonen for skattereglene, blant annet de ansatte i Expert-butikken på Gjøvik. De nekter å betale skatt for uniformen sin. Den har firmaets logo på og kan ikke brukes privat. Nå vil de ha pengene tilbake.

Et prinsipp for de ansatte

Det kom som en stor overraskelse på alle de ansatte da sjefen informerte om skattetrekket. Bedriften har beregnet at de bekoster arbeidstøy for sine ansatte for 800 kroner årlig. Av dette beløpet skulle de ansatte trekkes 36 prosent i skatt på novemberlønna. Det ble gjort, til HKernes store irritasjon. – Det er ikke beløpet vi reagerer på, for det er ikke store summen. Men det er prinsippet, understreker Siv Skjølås overfor HK-Nytt.

Selv bruker hun ikke så mye penger på jobbklær. I fjor la Skjølås ut 460 kroner for to arbeidsbukser. Likevel må hun skatte av nesten det dobbelte. – Vi har blitt møtt med at det er billige klær, men jeg vil ikke ha dem billig. Jeg vil ha dem gratis, understreker hun.

Oransje og svart

Det er klare regler for hva de ansatte i Expert kan ha på seg: Oransje t-skjorter, skjorter eller gensere med navn og bedriftens logo. De skal også ha svarte bukser og svarte sko. Alt skal være rent hver dag. Det må de ansatte selv sørge for. Overdelene kjøpes inn av bedriften og de ansatte kan forsyne seg med nye når de gamle blir slitt. Buksene kjøper de selv, og får refundert utgiftene til to bukser per år. Skoene må de selv betale.

Alle som jobber ute i butikken sjauer også på lageret i løpet av en dag. De blir skitne, og klærne må vaskes hver dag. De kjøper derfor slitesterke bukser som tåler litt. – Dette er ikke akkurat bukser vi kan bruke på fritida, sier Siv Skjølås og klapper på en svart, typisk arbeidsbukse.

Roy-Arne Engen er enig. – Dette er arbeidstøy. Jeg tar ikke på meg dette hvis jeg skal på fest, sier han litt lattermildt.

Uniform er unntatt skatt

Ifølge skattereglene skal det ikke betales skatt av arbeidstøy som bare brukes i jobben. De ansatte på Expert kan ikke forstå annet enn at de kommer inn under denne bestemmelsen. De har sjekket litt rundt hvordan praksisen er i andre bedrifter, men finner ikke noe tilsvarende det de har på Expert. Tvert om. De ansatte viser til familie og venner på andre arbeidsplasser i byen som får både arbeidstøy og vernetøy uten å betale for det.

De opplever det Expert gjør som litt smålig. Ingen av dem har ingen problemer med å gå i uniform og sørge for at de ser presentable ut på jobben, men har problemer med at de skal betale ekstra for det. – Uniform er uniform og det skal bedriften betale. Så enkelt er det. Vi nekter å finne oss i dette, sier Skjølås og Engen bestemt.

Løsning i sikte

Ifølge de ansatte er den daglige lederen av butikken enig med dem i deres holdning til saken. Det er likevel de ansatte som må klage på skattetrekket. I disse dager vil det gå et brev til distriktssjefen der de ber om å få refundert skattetrekket for fordel av arbeidstøy.

– Vi har hatt andre saker å jobbe med etter jul, blant annet nedbemanning. Dette kan kanskje fortone seg som småting i forhold, men vi akter uansett å følge det opp. Folk irriterer seg over slikt. Jeg håper at ledelsen ser det urimelige i ordningen og at saken løser seg greit, sier Siv Skjølås til HK-Nytt.

Får medhold

De ansatte på Expert tok kontakt med Handel og Kontor for å sjekke om det er vanlig å bli trukket i skatt for bruk av uniform. HK region Indre Østland sendte henvendelsen videre til Skatteetaten Øst. Regionkontorleder Jan Torkehagen viste til en såkalt bindende forhåndsuttalelse som Skattedirektoratet avga i 2007. Det dreide seg om hvorvidt arbeidsantrekket i en bank var å anse som uniform. Det var den. På bakgrunn av opplysningene som HK sendte over, konkluderer underdirektør Terje Verhaug i Skatteetaten Øst med at de ansatte på Expert har rett i denne saken. I et brev til Handel og Kontor skriver Verhaug at "undertegnede vil, med bakgrunn i nevnte forhåndsuttalelse, si seg enig i at det her ikke er grunnlag for beskatning for de ansatte.”

Men han understreker at slike uttalelser ikke automatisk kan benyttes som grunnlag for avgjørelse i tilsvarende saker. Alle saker må vurderes for seg, poengterer Varhaug.

Hvis arbeidsgiver stiller arbeidstøy til disposisjon for arbeidstakeren, er dette i utgangspunktet en skattepliktig fordel for mottakeren. Men ifølge Forskrift til skatteloven er arbeidstøy i form av verne-/vareklær eller uniform unntatt fra skatteplikten.

Uniform er et tjenesteantrekk for innehavere av stillinger med såkalt uniformsplikt. Uniformen har som oppgave å markere tjenestemannen. Spørsmålet om et arbeidsantrekk skal anses som uniform eller ikke, må vurderes konkret. Det må blant annet legges vekt på utforming, farge og hvor mange som bruker antrekket.

Annonse
Annonse

Hvis arbeidsgiver stiller arbeidstøy til disposisjon for arbeidstakeren, er dette i utgangspunktet en skattepliktig fordel for mottakeren. Men ifølge Forskrift til skatteloven er arbeidstøy i form av verne-/vareklær eller uniform unntatt fra skatteplikten.

Uniform er et tjenesteantrekk for innehavere av stillinger med såkalt uniformsplikt. Uniformen har som oppgave å markere tjenestemannen. Spørsmålet om et arbeidsantrekk skal anses som uniform eller ikke, må vurderes konkret. Det må blant annet legges vekt på utforming, farge og hvor mange som bruker antrekket.