JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vurderer rettssak etter oppsigelser

HK vurderer rettssak etter at Bohus i Fredrikstad har sagt opp fem medlemmer med mye lenger ansiennitet enn dem som skjermes fra nedskjæringene.

Bohus har måttet nedbemanne. De tillitsvalgte har vært med på møtene, men føler seg totalt overkjørt. HK krever derfor at bedriften trekker alle oppsigelsene tilbake og starter prosessen på nytt. Forbundet hevder at den har foregått på en særdeles uryddig måte. Nå ligger saken til vurdering hos LOs jurister.

Forhandlet til langt på kveld

– Vi reagerer sterkt på at bedriften har sett bort fra ansienniteten når de har valgt ut hvem som må gå. Blant de oppsagte er dessuten to tillitsvalgte og verneombudet. Vi har derfor tvistet på både oppsigelsene og selve nedbemanningsprosessen, sier regionsekretær Grethe Berntsen i HK region Øst.

I går satt hun i forhandlingsmøte i åtte timer for å prøve å finne en løsning. Det gikk ikke, så nå har hun sendt uenighetsprotokollene til LOs juridiske avdeling. Om det tas ut stevning, er derfor ennå ikke helt klart.

Ledere til besvær

Det var i desember at det ble kjent at Bohus var nødt til å skjære ned på antall ansatte. Like før hadde bedriften omorganisert og opprettet en del mellomlederstillinger. Disse ble holdt utenfor da de gikk i gang med diskusjonene om hvem som måtte gå.

– Dette er noe av kjernen i det vi stiller oss tvilende til. Vi legger oss ikke opp i hvordan bedriften organiserer butikken sin. Ei heller betviler vi at nedbemanning er nødvendig. Men vi mener den prosessen som har foregått ikke har vært etter boka. Vi mener også at innholdet i mellomlederstillingene er av en slik art at de ikke kan holdes utenfor, påpeker Berntsen.

Spill for galleriet

Hun viser til at de som sitter igjen etter at oppsigelsene ble sendt ut, har langt kortere ansiennitet enn de som måtte gå. Hun synes også det er påfallende at samtlige av de oppsagte er HK-medlemmer, mens de som får fortsette stort sett er uorganiserte.

Hun synes heller ikke at bedriften har ivaretatt de tillitsvalgtes rettigheter i denne saken. De har vært med på alle møtene, men har ikke blitt hørt. – La meg si det slik at møtene har vært, men forhandlingene har uteblitt. Dette har, slik jeg ser det, vært en planlagt prosess. Ledelsen har visst hvem de ville kvitte seg med. De tillitsvalgte beskriver det som et spill for galleriet, sier Berntsen til HK-Nytt.

Hun forteller at de tillitsvalgte i samtlige møter har dokumentert at de er uenige og at de mener at alle ansatte skulle telle med i nedbemanningskabalen. – Dette er oversett, derfor går vi videre med saken. Jeg synes det er synd, for i det første møtet trodde jeg at det lå an til en viss forhandlingsvilje, sier hun.

Lang ansiennitet

I utgangspunktet var det sju oppsagte. På forhandlingsmøtet i går ble de enige om at to av de oppsagte skulle erstatte bedriftens ekstrahjelper. – Disse to var også medlemmer hos oss. Vi hadde ikke problemer med å godta disse oppsigelsene, for vi så at de to hadde kort ansiennitet i bedriften. Heldigvis fikk de jobber som ekstrahjelper. Men det er de andre fem vi nå tvister på. Her snakker vi om ansatte med opptil elleve års ansiennitet, understreker Grethe Berntsen.

Både bedriften og HSH bestrider at Bohus Fredrikstad har opptrådt uredelig i denne saken.

Annonse
Annonse