JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjønnsdelt yrkesvalg

Norge sender 20 ungdommer til VM i yrkesfag i Calgary. Også deres valg av fag følger det tradisjonelle kjønnsmønsteret der kvinner velger omsorg og blomster, gutta mekanikk og sveising.

– Men to jenter var nære på å vinne konkurransen i bilfaget, understreker Elisabeth Lange, leder av den norske gruppen, for å vise at grensene mellom fag og kjønn ikke er helt låst. Jentene kom på annenplass i den nasjonale konkurransen og får dermed ikke være med i landslaget, Norges viktigste ifølge Elisabeth Lange. Det trener like hardt som idrettsutøvere og har samme mål i internasjonale konkurranser, vinne medaljer.

Ingen problem med jobb

– Og med den bakgrunnen som dere har, har dere i hvert fall ikke noe problem med å finne jobb etter utdannelsen, påpekte Ine Marie Eriksen Søreide, leder av Stortingets utdanningskomité. – Vi deltar for å fremme yrkesfagene, og deltakelsen er viktig for nettverksbyggingen. Det viser seg at skoler som deltar, har mindre frafall fra undervisningen enn andre. Internasjonale konkurranser har betydning for sammenlikning av yrkesutdanningen, påpeker Elisabeth Lange.

Møter stor konkurranse

De norske møter over 1 000 deltakere fra hele verden i Calgary, Canada, der de skal løse konkrete oppgaver. De skal konkurrere i helsefag, gullsmed, sveising, automatisering, blomsterdekorasjon, bilmekanikk og telekommunikasjon. CNC-dreing og trykking for å nevne noen områder. Helge Elias Tveit hos Møller Bil Haugesund, har valgt bilskade, nærmest en tilfeldighet etter at han som elev ved VK kjøretøy var utplassert. Håvard Borgevad, Lier skal bli anleggsgartner. For ham var yrkesvalget mer forutsigbart. Faren er bonde og anleggsarbeider. Marte Evensen, Etnedal i Oppland, skal bli omsorgsarbeider rett og slett fordi hun ønsker å jobbe med mennesker.

LO og NHO samarbeider

Bak tiltaket med konkurranser nasjonalt og internasjonalt står LO, NHO og Utdanningsdirektoratet. I tillegg deltar forbund, landsforeninger og fagopplæringskontorer. Budsjettet er på 6 millioner kroner over to år. I tillegg yter eksempelvis bilbransjen to millioner kroner og Norsk Industri en million. Kompetanseheving koster penger.

Annonse
Annonse