JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Colombia-avtalen utsatt

– Det var en klok beslutning, konstaterer Karin Beate Theodorsen, leder av LOs internasjonale avdeling, om å utsette frihandelsavtalen med Colombia.

– Dette betyr at regjeringen og Nærings- og handelsdepartementet får bedre tid til å oppdatere seg om situasjonen i Colombia og diskutere hvordan man kan bedre faglige rettigheter i dette landet. – Det er ingen hemmelighet at Colombia er et verstingland både når det gjelder brudd på faglige rettigheter og drap på faglige tillitsvalgte. En utsettelse betyr tid til å bedre fokus på menneskerettighetene i landet fordi undertegnelsen av frihandelsavtalen mellom EFTA-landene Island, Norge og Liechtenstein og Colombia har ingen bråhast, understreker Karin Beate Theodorsen.

Sterkt faglig engasjement

Norsk og internasjonal fagbevegelse har sammen med en rekke frivillige organisasjoner rettet kritisk søkelys mot forholdene i dette søramerikanske landet, spesielt for brudd på faglige og menneskelige rettigheter, men også miljøspørsmål har vært sterkt framme. Det vakte sterke reaksjoner da EFTA forhandlet fram en frihandelsavtale med Colombia uten at arbeidet for faglige rettigheter ble understreket i avtalen. Mange mente også at avtalen ville bidra til økt fattigdom og større ulikheter i landet. Denne avtalen skulle etter planen vedtas av Stortinget i løpet av vårsesjonen, men selve prosessen er utsatt.

Sender en delegasjon

– Fordi den colombianske handelsministeren ikke får anledning til å komme til Norge i vår, har regjeringen besluttet å sende en delegasjon til Colombia i stedet, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Annonse
Annonse