JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tre kroner til alle

HK-medlemmer i handelen får garantert et lønnstillegg på tre kroner i timen i år. Tillegget gjelder fra 1. april. HK-lederen er glad for den lavlønnsprofilen som dette gir.

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Lønnstillegget er klart etter forhandlinger mellom Handel og Kontor og arbeidsgiverforeningene HSH og Samfo om de såkalte garantilønnstilleggene. HK har siden 1990 hatt en avtale med arbeidsgiverorganisasjonene i handelen om at nivået på minstelønnssatsene i tariffavtalene skal justeres hvert år ut fra et beregnet lønnsgjennomsnitt. Det skjer normalt den 1. februar og holdes utenom de ordinære tariffoppgjørene.

Komplisert

– I år har beregningen av den nye garantilønna latt vente litt på seg på grunn av at Statistisk sentralbyrå har lagt om lønnsstatistikken for varehandelen. Den statistikken er selve utgangspunktet for beregningen, forklarer HK-leder Sture Arntzen som har forhandlet på vegne av sine medlemmer som lønnes etter disse satsene.

Arntzen sier til HK-Nytt at det er gjort en stort stykke arbeid for å komme fram til et sammenligningsgrunnlag som skulle matche den gamle statistikken. I tillegg har det vært tidkrevende å komme fram til en løsning for framtidig beregning av garantitillegg. – Det har vært mer komplisert i år enn noensinne, men endelig er det på plass, sier han fornøyd.

Til alle

Han er spesielt glad for at alle minstelønnssatsene i tariffavtalene med begge arbeidsgiverforeningene får tre kroner påplusset timelønna. – Løsningen med en økning i satsene på 488 kroner i måneden er meget god. Dette gir lønnsveksten i handelen i 2009 en meget sterk lavlønnsprofil. I tillegg kan dette medvirke til at vi får en utjamning mellom kvinner og menn, sier Sture Arntzen til HK-Nytt.

At tillegget gis først fra 1. april, vil ikke gi noe lavere tillegg enn om det ble gitt fra 1. februar. Ifølge Arntzen har de foretatt en omregning og lagt inn det han kaller et datotillegg. – Det innebærer at tillegget i sum for 2009 blir det samme, sier han.

Annonse
Annonse