JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Et fornuftig oppgjør

Det er HK-leder Sture Arntzens karakteristikk av LO-NHO-oppgjøret. En krone i generelt tillegg og en krone i lavlønnstillegg er årets resultat.

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Klokka 21.00 i kveld presenterte partene resultatet av årets lønnsforhandlinger mellom LO og NHO. Det generelle tillegget (beregnet til rundt 2.000 kroner) gis til alle, og lavlønnstillegget gis til medlemmer som går på tariffavtaler som ligger under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn (cirka 319.000 kroner i året). For HKs medlemmer betyr det ekstra tillegg til dem som går på butikkoverenskomsten og bensinoverenskomsten som forbundet har med NHO. Med den forhandlingsløsningen som nå ligger på bordet betyr det cirka 4.000 kroner ekstra i året til sistnevnte.

Gammel modell

Det lyktes altså ikke HK-lederen å få med resten på en annen lavlønnsmodell. Sture Arntzen mener en modell der man legger tilleggene direkte på alle minstelønnssatsene ville vært mer treffsikkert enn den modellen som er benyttet de senere årene – der man regner inn hele tariffavtalens virkeområde. Det betyr at medlemmer som individuelt ligger under det beregnede gjennomsnittet heller ikke i år får lavlønnstillegg dersom hele overenskomsten ligger over 90-prosentgrensa.

Arntzen sier til HK-Nytt at han imidlertid har håp om bedre resultater i neste års hovedoppgjør. – Vi er enige om å intensivere arbeidet i inntekstpolitisk utvalg fram mot oppgjøret i 2010. Målet er å jobbe fram bedre modeller, sier han.

Fornuftig

Sture Arntzen kaller dette et fornuftig oppgjør sett i lys av den økonomiske situasjonen. Siden det uansett ikke er de store tilleggene det er snakk om, er han med på å anbefale resultatet selv om han gjerne skulle sett at flere fikk lavlønnstillegg. – Det var viktig for oss i denne situasjonen å komme fram til en forhandlingsløsning og å unngå mekling, sier Arntzen.

LO fornøyd

Også LO-leder Roar Flåthen er fornøyd med at partene ble enige om et generelt tillegg og dermed økt kjøpekraft. Han kaller det et solidarisk oppgjør som tar hensyn til den økonomiske situasjonen som mange bedrifter nå er oppe i. – Tatt i betraktning den vanskelige situasjonen i konkurranseutsatt næringsliv, med lav etterspørsel og økende ledighet, må vi si oss fornøyd med resultatet, sier Flåthen i en pressemelding.

Han understreker at resultatet er i tråd med LOs krav og innebærer at alle LOs medlemmer vil få en god reallønnsvekst og at tilleggene i første rekke kommer lavlønte og mange kvinner til gode.

Påvirker HSH-forhandlingene

I morgen klokka 10.00 starter LO og HK forhandlingene med arbeidsgiverorganisasjonen HSH om lønnstillegg for de ansatte innenfor handel og service. Ifølge Sture Arntzen vil kveldens resultat legge premisser for disse forhandlingene.

– Definitivt ja. Vi skal ikke komme dårligere ut i HSH-forhandlingene enn vi har gjort med NHO. Noe nulloppgjør, slik HSH har signalisert, er uaktuelt å godta fra vår side, understreker han.

Annonse

Flere saker

Annonse