Verdens beste arbeidsliv for eldre
Arthur Korneliussen (76) kunne gått av med pensjon for ti år siden. I stedet jobber han fem dager i uka.
Med raske fingre setter Korneliussen smørpakker på sirlig geledd i kjøleskapene hos Meny på Grønland i Oslo sentrum. I 38 år har han jobbet i dagligvarebutikk. Før det var han sjømann i 20 år. Da han fylte 67, spurte arbeidsgiveren om han skulle slutte. Korneliussen svarte nei og har ikke kommet på andre tanker siden.
– Jeg blir aldri lei, sier han.
– Hva med sliten?
– Nei, jeg slapper av på kveldene når jeg kommer hjem fra jobben, og så er jeg klar igjen halv seks neste morgen.
Skvises ikke ut
Selv om Korneliussen trolig skiller seg fra 76-åringer flest, er norske arbeidstakere helt i tet når det gjelder å jobbe lenge. Mens seniorer i EU-landene i gjennomsnitt forlater arbeidslivet ved 61-års alder, venter nordmenn til de er 64,5 år. Det er lenger enn både i Danmark og Sverige og godt nytt når eldrebølgen om få år for alvor slår inn. Andre europeiske land ser nå til Norden for å få seniorene til å bli lenger i jobben, forteller forskningssjef Jon Erik Dølvik hos Fafo.
– I mange land har det vært en kultur for å skyve ut de eldre for å gi plass til ungdommen når nedgangstider rammer. I Norden er omstruktureringer og krise i større grad forsøkt løst ved å få folk over i nye jobber. I tillegg har det vært en økende bevissthet om eldre arbeidstakeres betydning og kompetanse, sier Dølvik til Dagsavisen.
Gode arbeidsforhold
Et godt arbeidsmiljø har alt å si for om man ønsker å bli lenge i jobben, mener Korneliussen.
– Jeg må jo ikke jobbe. Jeg får full pensjon og full lønn. Jeg blir fordi jeg har så gode arbeidsforhold og liker det unge miljøet på jobben.
– Arbeidsplassen tilbyr et sosialt fellesskap der man møter mennesker utenfor familien. Å arbeide gir struktur og rutiner i hverdagen, og kan bidra til mening og motivasjon, sier Fafo-forsker Dølvik, men understreker at det for mange er nødvendig å slutte av hensyn til helsa.
Ettertraktet
År med økonomisk oppgang og mangel på arbeidskraft har bidratt ytterligere til at de eldre arbeidstakerne er blitt mer ettertraktet i det norske arbeidslivet. I EU er 45 prosent av de eldre mellom 55 og 64 år i arbeid. I Norge er andelen hele 69 prosent. Den nye pensjonsreformen som gjelder fra 2011, gjør det mer lønnsomt å stå lenger i jobb. Dølvik frykter imidlertid at den økonomiske krisen som både Norge og verden nå rammes av kan komme til å endre den positive utviklingen.
– Erfaring viser at flere eldre, spesielt i såkalte sliteryrker, velger tidlig pensjon når omstillingene og usikkerheten i arbeidsmarkedet øker.
Myk avgang
Eldre i Norge har det godt også utenfor arbeidslivet, bekrefter forsker Svein Olav Daatland ved Nova. Høy levealder, god helse, lite ensomhet og økonomisk og sosial trygghet kjennetegner norske seniorer.
– Norske eldre har familier som bryr seg, et velferdssystem som er langt romsligere enn andre steder, og de aller fleste står trygt økonomisk, sier han.
Dølvik ved Fafo mener arbeidslivet må bli flinkere til å gi seniorene mulighet til å trappe ned.
– De fleste vil trolig ha nytte av en gradvis nedtrapping fra full jobb til pensjonisttilværelsen. I Norge går man ofte til man stuper, og mange ledere jobber til de blir felt. Arbeidslivet har en utfordring i å legge til rette for en mykere avgang fra arbeidslivet med æren i behold, sier Dølvik.
Gjennomsnittlig pensjonsalder i EU er 61,2 år.
I Norge er den 64,4 år, mot 63,9 i Sverige og 60,6 i Danmark.
Andelen av befolkningen i alderen 55-64 år som er i arbeidsstyrken i EU er 44,7 %.
I Norge er andelen 69 %, kun slått av Island (84,7 %) og Sverige (70 %). I Frankrike er andelen lave 38,3 % og i Tyskland 51,5.
Nordmenn har en av de ti høyeste levealdrene i hele verden - Japan topper listen med 84 år for kvinner, norske kvinner kan forvente å leve til de er 81,4 år. Kilde: Eurostat - tall fra 2007, Statistisk sentralbyrå Eldre i arbeidslivet (ANB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie