JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Senior vil ikke gå av

Oddvar Frantzvåg fyller 67 år i mai, men vil gjerne fortsette lenger i jobben. Arbeidsgiveren sier nei. Nå går administrasjonssekretæren til rettssak.

lene.svenning@lo-media.no

66-åringen har jobbet ved Norsk Skog på Skogn i Nord-Trøndelag i 40 år. Det har han lyst til å fortsette med. – Jeg har en interessant og meningsfull jobb med utfordrende arbeidsoppgaver, samtidig som jeg er frisk og oppegående. Jeg får gode tilbakemeldinger på jobben jeg gjør. Derfor ser jeg ingen grunn til å slutte på jobben, sier Frantzvåg til HK-Nytt.

Farlig

I høst ga han beskjed til sine overordnede om at han ønsket å fortsette i arbeid også etter at han fyller 67 år i mai, selv om han har rett til alderspensjon fra Folketrygden. Bedriften betakket seg. Norske Skog har satt en felles aldersgrense i bedriften på grunn av hensyn til sikkerheten på papirfabrikken.

– Norske Skog argumenterer med at aldersgrensa er satt fordi tungt og roterende utstyr kan skape farlige situasjoner. Men jeg jobber som merkantilt ansatt på personalavdelingen. Det kan ikke være hensynet til de som jobber i produksjonen som avgjør når jeg skal gå av, mener Frantzvåg.

Personalsjef Paal Strand ønsker ikke å kommentere saken.

Rettssak

Frantzvåg og Handel og Kontor oppfatter avslaget fra Norske Skog som en oppsigelse, og har stevnet bedriften for retten. Saken vil sannsynligvis ikke komme opp i Stjør- og Verdal tingrett før til høsten. Frantzvåg vil imidlertid benytte seg av retten til å fortsette i arbeid fram til en rettskraftig dom foreligger.

– Dette dreier seg om aldersdiskriminering, som ifølge arbeidsmiljøloven ikke er tillatt. Jeg aksepterer ikke Norske Skogs aldersgrense. Den er verken nedfelt i arbeidskontrakten min eller i arbeidsreglementet, påpeker Oddvar Frantzvåg.

Har et liv

66-åringen understreker at han har full forståelse for at mange velger å gå av med pensjon i 60-åra. Mange kolleger på Norske Skog er slitne etter mange år med tungt arbeid, og gjerne i en skiftordning. Men det er ikke han. – Jeg nekter å finne meg i at det skal være en kollektivaldersgrense på bedriften. Når man ønsker å pensjonere seg må være en individuell vurdering, sier Oddvar Frantzvåg.

Han tror ikke han er den eneste verken på Norske Skog eller andre deler av arbeidslivet som kunne tenke seg å jobbe etter fylte 67. Frantzvåg minner om at den gjennomsnittlige levealderen har økt med tre-fire år siden Norsk Skog satte en øvre aldersgrense for sine ansatte i 1972. – Mange blir forundra over at jeg vil fortsette i arbeid når jeg kan gå av med pensjon. Men det er ikke sånn at jeg ikke har et liv utenom jobben, poengterer han.

Lovendring?

Arbeidsmiljøloven setter en øvre aldersgrense for arbeidstakere på 70 år. Stortinget skal i vår behandle endringer i arbeidsmiljøloven, blant annet spørsmålet om aldersgrensen. En av årsakene er at det i den nye pensjonsreformen vil være mulig å opparbeide pensjonspoeng fram til man fyller 75 år.

– 67-årsgrensen er en bedriftsintern aldersgrense som er begrunnet i helse og risiko. Prinsippet for framtida må være at det er arbeidets art og risiko, og ikke en bestemt alder, som avgjør pensjoneringstidspunktet, sier Oddvar Frantzvåg som setter lit til at Stortinget gjør endringer i loven.

Annonse
Annonse