JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen streikerett i sikte

Statsansatte i Japan kan trolig skyte en hvit pinn etter retten til å bruke streik som kampmiddel.

Et utvalg i det regjerende Demokratiske Partiet foreslo i desember å gi statsansatte full forhandlingsrett og streikerett fra 2012/2013. Regjeringen var opprinnelig innstilt på å følge rådet, men nå har den ombestemt seg, melder avisa Mainichi Daily News.

Ifølge avisa vil regjeringen øye seg med å foreslå at de statsansatte får rett til å forhandle om andre arbeidsbetingelser enn lønn, når parlamentet samles denne måneden. Det er ventet at regjeringens holdning vil møte heftige protester både innad i regjeringspartiet og i fagbevegelsen, som er en sterk støttespiller for det demokratiske partiet.

I dag har statsansatte japanere verken full forhandlingsrett eller streikerett. Lønningene fastsettes av en kommisjon som skal sørge for at de holder seg noenlunde i takt med det som tilbys i offentlig sektor.

I følge Mainichi Daily News skal regjeringens helomvending i denne saken har sammenheng med at det demokratiske partiet i 2009 gikk til valg med et løfte om å kutte lønnsutgiftene med tjue prosent.

Annonse
Annonse