JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enstemmig – men uten jubel

Mellomoppgjøret mellom LO og NHO ble enstemmig godkjent av LOs representantskapsmøte. HKs nestleder Peggy Hessen Følsvik stemte ja under sterk tvil.

sym@lomedia.no

Det var først og fremst at mange lavlønte ikke ville få den ekstra lavlønnskrona, som opprørte Peggy Hessen Følsvik.

Etterlyste bedre statistikk

- Det er håpløst å fortelle medlemmene våre at de ikke passer inn i modellen, sa hun og etterlyste bedre statistikk og en mer treffsikker modell ved framtidige oppgjør. - Brede bransjeoverenskomster er vårt viktigste verktøy. Men det innebærer at lønnsnivået varierer sterkt og at lavlønte risikerer å ikke få lavlønnstillegg, erkjente hun.

Også Kjell Borglund i Norsk Arbeidsmandsforbund var lite fornøyd med lavlønnstillegget. Han foreslo at begge de to kronene – hele oppgjøret - ble gitt til de lavlønte.

- Da løfter vi i flokk. Jeg håper solidariteten tar overhånd, sa han til representantskapsmøtet.

- Et prisverdig forslag, men vi har nok ikke muligheter til å omgjøre resultatet. Det må vi enten si ja eller nei til, sa LO-leder Roar Flåthen i sin oppsummering av debatten.

Forslaget ble da også vedtatt avvist av representantskapsmøtet som var samlet på Gardermoen utelukkende for å behandle årets mellomoppgjør mellom LO og NHO.

Finanskrisa I sin innledning skisserte LO-leder Roar Flåthen opp de rammene som lå til grunn for forhandlingene. Finanskrisen med en voksende arbeidsløshet, bedrifter under sterk omstilling og bedrifter som gikk over ende.

- Arbeid har alltid vært jobb nr.1 for LO, og det har naturligvis påvirket årets mellomoppgjør, fastslo LO-lederen.

Holde hjula i gang - Vår største utfordring er å holde hjulene i gang til markedet kommer tilbake, sa han og innrømmet samtidig at ”vi vet bare ikke når.”

Desto viktigere var det for Flåthen å understreke betydningen av samarbeidet med regjeringen. Både for å sikre de arbeidsløse gode tiltaksordninger, men ikke minst for å hindre at arbeidsplassene forsvinner.

Og han mente at regjeringen så langt har levert, samtidig som den har avvist arbeidsgivernes krav om skattelette.

- Derfor er det heller ingen grunn til at vi skal følge Fremskrittspartiets oppfordring om å gå ut i gatene med faner og parole.

Men Flåthen gjorde det også klart at LO og forbundene ville ta i bruk de virkemidlene som var nødvendige, hvis regjeringen ikke lenger var villig til å lytte.

I sin innledning berørte han i liten grad selve resultatet på en krone i et generelt tillegg og en ekstra krone til lavlønnsoverenskomster.

Tillegg til kvinner - Det innebærer at halvparten av kvinnene i LO-NHO-området får lavlønnstillegg, påpekte Flåthen.

Punkt fire i resultatet som åpner for lokale avtaler om at det økonomiske tillegget helt eller delvis bortfaller eller utsettes, ble i debatten kritisert av flere.

- Vi kan oppleve at de som trenger tilleggene mest, ikke får det. Slik som vi nå ser i Adeco, påpekte Fellesforbundets Roy Pedersen. Han frykter at resultatet blir økte forskjeller.

Krevde 80 ledighetstrygd Også Størk Hansen fra Oppland var bekymret. Og viste til høyresidens angrep på de sentrale oppgjørene.

- De svake overlates nå til seg selv. Mange vil bli utsatt for hardt press, sa Hansen som også krevde 80 prosent ledighetstrygd.

- Solidaritet med de arbeidsløse må nå være det helt sentrale, oppfordret han.

Oppgjøret i offentlig sektor Fagforbundets leder Jan Davidsen benyttet anledningen til å takke LO-lederen for at han i sin innledning hadde understreket hvor viktig oppgjøret i stat og kommune var for LO.

- Det er regjeringen som vil få skylden hvis dette går dårlig, ikke arbeidsgiverne, sa Davidsen. Han var helt klar på at dersom ikke resultatet rundt AFP og tjenestepensjon ble gjenkjennbart og like godt som dagens ordninger, ville det ikke være mulig å få det gjennom en uravstemning.

Forbundslederen var tydelig på at statistikkgrunnlag og modell for lavlønnstillegg, måtte bli bedre.

- Vi savner også en rødgrønn tariffpolitikk i KS for å hindre at ledere og andre fristilte grupper som står utenfor de sentrale oppgjørene, får mer enn flertallet som tar ansvar, sa Davidsen.

Utvikle lavlønnsmodeller

LO-ledere Roar Flåthen lovet i sin oppsummering at arbeidet med lavlønnsmodeller skulle starte i løpet av høsten. Samtidig understrekte han sterkt hvor viktig LO sin gjentatte lavlønnsprofil er.

- Hvor hadde de lavlønte vært uten LOs garantiordninger og lavlønnstillegg, år etter år?

Vi kan bli bedre. Men jeg har ikke dårlig samvittighet, konstaterte LO-leder Roar Flåthen.

Annonse

Flere saker

Annonse