JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykt i Forsvaret

Omstilling i Forsvaret gjør sivilt ansatte redde for å bli erstattet med innleide. – Om det skjer, er det katastrofe, sier NTL-nestleder Anita K. Solhaug.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

Forsvaret er i en tidlig fase for å legge den nye organisasjonsstrukturen. Det skaper frykt hos sivile i en rekke deler av Forsvaret, for å miste jobbene sine og bli erstattet med innleid arbeidskraft.

På et møte i NTL Forsvaret tirsdag, forklarte flere hovedtillitsvalgte og arbeidsplasstillitsvalgte sin situasjon. Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) og Forsvarets informasjonsinfrastruktur (INI) ventes å bli rammet hardt.

De tillitsvalgte ser for seg at omstillingen ender med færre fast ansatte, mens vanlige driftsoppgaver må løses av innleid og privat arbeidskraft. Årsaken til at dette er lønnsomt for ledelsen, er at Forsvaret styres etter antall årsverk. Så med færre årsverk og like mange oppgaver, må det hentes inn hjelp utenfra.

Et slikt scenario misliker NTL-nestleder Anita K. Solhaug sterkt:

– Om dette stemmer, kan jeg ikke fatte hvordan Jens Stoltenberg og andre kan forsvare å sette ut oppgaver i Forsvaret til private. Det er Frp-politikk, sier hun.

Leder Dag Agledal i NTL Forsvaret krever at prosessene sakkes ned, og ikke lenger må vere ferdi 1. august.

- Det viser seg at dette løpet har blitt vanskelig å gjennomføre innen 1. august. Jeg uttrykte overfor forsvarssjefen senest i dag at det ikke går. Vi mener innleide konsulenter er et fordyrende ledd, og Forsvaret burde fått penger til å gjøre flere oppgaver selv. Det er billigere også, sier han.

Nestleder Merete Fagerbekk i NTL Forsvaret venter oppsigelser.

– De sier det ikke skal bli oppsigelser, men det tror jeg ikke på. Dette er egentlig rein outsourcing, bare at de innleide jobber på vår arbeidsplass, sier hun.

Flere tillitsvalgte forteller om innleide konsulenter som har jobbet i samme avdeling i Forsvaret i både ti og 20 år, og som sitter med driftsoppgaver som ikke er knyttet til et tidsavgrenset prosjekt.

– Presset på våpengrenene er ulikt, og det virker som FLO og INI får de største kuttene igjen, siden den «spisse» delen av forsvaret skal spares. Da blir det innleie, Manpower, som kommer inn og gjør samme jobb som det. Om vi kommer igjennom dette uten oppsigelser, da blir jeg imponert. Kabalen går ikke opp. Det er et råtten spill, synes jeg, sier Per Håvard Osmark, frikjøpt tillitsvalgt i region nord.

Annonse

Flere saker

Annonse