JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarte mot de borgerlige

I sin 1. mai-tale i Bergen advarte LO-leder Roar Flåthen mot konsekvensene av en borgerlig valgseier til høsten.

hanne.kullerud.nielsen@lomedia.no

Både Høyre og Fremskrittspartiet fikk gjennomgå i talen til LO-lederen, som påpekte at de to partiene vil svekke arbeidstakernes innflytelse. De vil gi økt makt til markedet og arbeidsgiverne, mente Flåthen, med svekkelse av arbeidsmiljøloven som eksempel.

Borgerlig gavepakke

Til flere tusen frammøtte på Torgallmenningen i Bergen i ettermiddag påpekte Flåthen at Fremskrittspartiet vil gå lengst ved å begrense streikeretten, svekke sentrale forhandlinger og få flere midlertidige ansatte.

Flåthen mener dessuten høyrepartiene prioriterer store skatteletter til de få framfor velferd til de mange, og han viste til eksempel fra Bergen.

- Byrådet kutter nå 160 millioner kroner i eiendomskatt. Det er en gavepakke til byens eiendomskonger. Disse penger kunne heller blitt investert i sykehjemsplasser, lærerstillinger og barnehageplasser, sa Flåthen.

Truer arbeidsplasser

LO-lederen mener det blir dobbelt ille når politikerne vil dekke inn tapte inntekter fra eiendomsskatt med utbytte.

- Bedrifter må ha forutsigbare rammebetingelser. De må gis mulighet til videreutvikling. Det sikrer arbeidsplasser. Byrådet i Bergen har ikke forstått dette. Derfor finansierer Monica Mæland skatteletter med utbytte fra BKK. Det truer arbeidsplassene, sa Flåthen.

LO-lederen er ikke imponert over hvordan Fremskrittspartiet opptrer.

- Selv om vi kjenner konsekvensene av borgerlig politikk, vet vi fortsatt ikke hvordan en borgerlig regjering vil se ut om de skulle vinne valget. Og rotet vil ikke stoppe om de finner sammen. Byrådet i Bergen er et godt eksempel. Nå ser de som vil styre sammen med Fremskrittspartiet hva de kan vente seg. Partiet tar aldri mer ansvar enn de må, sa Flåthen med hensvisning til at Fremskrittspartiet for få dager siden trakk seg fra byrådet.

Arbeid til alle

Roar Flåthen understreket at LOs hovedoppgave er å bidra til å sikre arbeid til alle. - Den internasjonale finanskrisen har gjort arbeidskamerater usikre på framtida. Mitt budskap er at LO står sammen med de som nå føler utrygghet eller har mistet jobben. Vi skal stå på for å sikre arbeidsplassene og få de ledige i arbeid igjen. For LO er arbeid til alle, jobb nummer en – uansett hvem som sitter i regeringen, sa Flåthen.

Trygg oppvekst

Han var spesielt opptatt av at mange barn ikke har en trygg oppvekst, og påpekte at for mange unge opplever sykdom og omsorgssvikt, at for mange dropper ut av videregående skole og at for mange havner på trygd eller sosialhjelp.

Navarsetes første tog - Nå må vi ta et krafttak for disse ungdommene, sa Flåthen, og krevde både styrking av barnevernet og bedre samspill mellom skole, barnevern og NAV. - Vi må fange de det gjelder før det er for sent. Det holder ikke med en jobbgaranti. Vi må ha en inkluderingsgaranti, sa LO-lederen, før han frontet det bergenske 1. maitoget, flankert av SVs nestleder Audun Lysbakken og Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete, som innrømmet at det var hennes debut i 1. maitog.. Etter toget holdt Lysbakken og Navarsete appeller.

Annonse

Flere saker

Annonse