JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL vil ha et solidarisk lønnsoppgjør

NTL krever at tilleggene i årets Spekter-oppgjør skal regnes ut av gjennomsnittslønn for alle ansatte i bedriftene.
RETTFERDIG: Forbundssekretær Tor Erik Granum og NTL vil gjøre lønnsoppgjørene i overenskomssektoren mer rettferdige.

RETTFERDIG: Forbundssekretær Tor Erik Granum og NTL vil gjøre lønnsoppgjørene i overenskomssektoren mer rettferdige.

Anders Hauge-Eltvik

anders@lomedia.no

– Det vil være et solidarisk oppgjør, sier forbundssekretær Tor Erik Granum.

Ett av NTLs krav i forbundets tariffpolitisk uttalelse er at i Spekter-oppgjøret skal det forhandles på virksomhetenes samlede lønnsmasse. Det betyr at prosenttilleggene man blir enige om skal beregnes utifra gjennomsnittslønnen til alle ansatte på hver enkelt virksomhet. Og ikke som i dag, der snittlønna for medlemmer i hvert enkelt forbund er beregningsgrunnlaget.

Viktig

Forbundssekretær Tor Erik Granum mener dette er et viktig krav for NTLs medlemmer.

– NTL organiserer alle stillinger i virksomhetene. Da blir gjennomsnittslønna for våre medlemmer lavere enn for andre grupper som bare organiserer høytlønte. Da får de også mer i kroner, og forskjellene øker, forklarer Granum.

Et eksempel: Om snittlønna for NTL-medlemmer i en virksomhet er 500 000 kroner, gir et forhandlingsresultat på 3,5 prosent 17 500 kroner i lønnsøkning. En gruppe med 1 million kroner i snittlønn vil få 35 000 kroner i lønnsøkning. En beregning ut fra samlet lønnsmasse på arbeidsplassen gir en snittlønn på 750 000 kroner, og en lønnsøkning på 26 250 kroner til alle.

Det mener Granum er langt mer rettferdig.

– Slik det er i dag, øker avstanden mellom lavt og høyt lønte innen samme virksomhet. Det kan ikke kalles særlig solidarisk. Det er nærliggende å tro at medlemmene straffes på grunn av fagforeningstilhørigheten sin, og det er jo ikke meninga, konstaterer Granum.

Løft

Forbundssekretæren sier at en beregning ut fra samlet lønnsmasse relativt sett ville gitt mer til de som tjener minst. Summen for arbeidsgiver blir den samme.

– Vi vil fremme dette som et krav i forhandlingsutvalget i LO Stat. Det er et gjentagende krav for oss, i og med at vi organiserer flere av de lavtlønte enn forbund som organiserer etter bransje. Da vil det bli større og større forskjeller mellom våre medlemmer og deres, sier Granum.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse