JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brudd i Vinmonopolet

De lokale forhandlingene mellom HK/LO Stat og Vinmonopolet strandet i går. En konkurrerende forening takket ja til tre prosent lønnsøkning. Det provoserer LOs tillitsvalgte kraftig.

lene.svenning@lo-media.no

Etter noen timers forhandlinger i går, ble Funksjonærklubben i Vinmonopolet (FKV) og Handel og Kontors representant sendt hjem av arbeidsgiverne. FKV krevde 4 prosents lønnsøkning, mens arbeidsgiverne tilbød 2,9 prosent.

– Forbanna

I går kveld ble imidlertid FKV orientert om at den konkurrerende Overordnede funksjonærers forening (OFF) hadde takket ja til 3 prosent lønnsøkning. Det får de LO-organiserte i Vinmonopolet til å se rødt.

– Vi er rett og slett forbanna over at bedriften valgte å fortsette forhandlingene med husforeningen OFF, sier Linda M. Lund, nestleder i FKVs landsstyre.

Hun er redd OFFs forhandlingsresultat skal legge føringer for FKV.

Overrasket

Også Karin Solum, faglig sekretær i Handel og Kontor lar seg provosere.

– Vi er dritforbanna over at en husforening med 200 medlemmer godtok tre prosent, sier Solum.

Vinmonopolets Funksjonærforening er klart størst, med 1.100 medlemmer.

Solum er overrasket over Vinmonopolet.

– Jeg er veldig overraska. Vi har observert en helt annen oppførsel fra Vinmonopolet enn vi har sett tidligere. Det var ikke bevegelse under forhandlingene i det hele tatt, sier hun.

– Frie forhandlinger

Anne-Kari Bratten, viseadministrerende direktør i arbeidsgiverforeningen Spekter forsvarer enigheten med OFF.

– Alle har rett til frie forhandlinger. Arbeidsgiverne gjør avtale med dem de kan gjøre avtale med i den rekkefølgen arbeidsgiver finner hensiktsmessig , sier hun til HK-Nytt.

Det er alt hun vil si om oppgjøret i Vinmonopolet.

Mekling

Forhandlingene i Vinmonopolet er en del av LO Stat-oppgjøret. De sentrale forhandlingene er overstått, og ga et resultat på 1950 kroner i lønnstillegg. De lokale forhandlingene i Vinmonopolet foregikk 22. april, og forsatte i går med bistand fra HK/LO Stat. Nå vil oppgjøret gå over i en såkalt fase 3, hvor Spekter og LO Stat vil forsøke å komme til enighet. Det er imidlertid sjelden det skjer på dette stadiet, opplyser Morten Øye, leder i LO Stat. Det er derfor trolig at oppgjøret i Vinmonopolet vil gå til mekling.

Karin Solum i HK har ikke opplevd at et lønnsoppgjør i Vinmonopolet har endt i mekling i løpet av de åtte årene hun har hatt ansvar for området. Hun tror ikke det vil bli en enkel affære.

Annonse

Flere saker

Annonse