JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil lovfeste rett til læreplass

Det holder ikke med rett til praksis på skolen, ungdom må få rett til læreplass i en virksomhet. Det krevde Marius Nilsen fra HK på LO-kongressen i dag.

eva.ler.nilsen@lomedia.no

lene.svenning@lo-media.no

- I tillegg til skoleplass må alle elever i et yrkesfaglig utdanningsløp være sikret en fullverdig yrkesfaglig utdanning gjennom en lovfestet rett til læreplass i en virksomhet, heter det i HKs forslag til LO-kongressen. Forslaget er ivaretatt i utkastet til LOs handlingsplan, mener sekretariatet. Det er ikke Marius Nilsen enig i.

Ikke godt nok

Han hadde selv problemer med å få læreplass da han var ferdig med den teoretiske delen av sin elektrikerutdanning for noen år siden. Nilsen hevder at mange ungdommer har problemer med det samme i dag. Rett til praksis på skolen hvis de ikke får læreplass er ikke godt nok, mener Nilsen.

- Dobbelt så mange av de som tar praksis gjennom skolen stryker på fagprøven, poengterte han.

Må følge etter

HK-delegaten mener LO må stille krav om lovfesting, all den tid både Arbeiderpartiet og SV har vedtatt det samme på sine landsmøter i år.

- Gjennom lovfesting får vi løftet denne saken høyere på dagordenen, sa han.

Nilsen mente også det vil gjøre det enklere å verve nye medlemmer på videregående skoler med et slikt krav i lomma.

Støttes av Fagforbundet

Suzanne Pettersen fra Fagforbundet støtter Nilsens krav om at LO å gå for lovfesting av retten til læreplass.

- LO må gjøre ord til handling, sa hun og viste til Tor Arne Solbakken som i sin innledning sa at ungdom må få fullført utdanningen på en fullverdig måte.

Hun var også skuffet over at offentlig sektor er dårligst i klassen når det gjelder å ta inn lærlinger. - Bare ved å lovfeste retten sikrer vi tilgang på fagarbeidere i framtida, sa Pettersen.

Annonse

Flere saker

Annonse