JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Heltid inn i loven

Handel og Kontor vil at LO-kongressen klart og tydelig skal kreve at retten til full stilling skal lovfestes.

eva.ler.nilsen@lomedia.no

HK-delegatene på kongressen mener det ikke skal være noen tvil om hva LO mener om ufrivillig deltid. Det holder ikke at LO sier at retten til utvidet arbeidstid for deltidsansatte skal realiseres og lovverket styrkes. Eller at man som hovedregel skal være fast ansatt i hel stilling. Det må være en lovfestet rett til heltidsstilling, mener flere av delegatene som HK-Nytt har snakket med.

Forbundet har derfor sendt inn forslag om at dette presiseres i handlingsprogrammet.

Uverdig situasjon

Handel og Kontor viser til at Norge ligger på Europatoppen når det gjelder bruk av deltidsansatte. Særlig utbredt er det innen varehandelen – hvor heltidsstillinger i all hovedsak er forbeholdt administrativt ansatte og butikksjefer.

Forbundet mener det skaper en uakseptabel situasjon for mange ansatte med deltidskontrakter som må jakte på ledige timer for å få en lønn å leve av. Både nestleder Peggy Hessen Følsvik og delegatene Mona Bjørn og Jorunn Martinsen mener dette burde være historie i 2009.

- En lovfestet rett til heltidsstilling vil bidra til et verdigere arbeidsliv for alle de som i dag er undersysselsatt, mener de.

Utnyttes rått

I et innlegg på kongressen tirsdag kveld understreket Jorunn Martinsen at en lovfesting er strengt nødvendig for å få bukt med de mange konsekvensene av deltidsarbeid. - Hele stillinger er svært viktig, ikke bare for økt likestilling, men også for bedre ressursbruk, bedre kvalitet og ikke minst et bedre arbeidsmiljø, sa hun.

Hun viste til at ansatte i varehandelen blir utnyttet av arbeidsgivere som spekulerer i ansattes arbeidstid for å fylle egne lommer. -Deltidsansatte blir systematisk utnyttet som tilfeldig arbeidskraft, ofte på ekstremt dårlige vilkår - eller på ulovlige vilkår, understreket Martinsen.

Loven er veien

HK-kvinnene har et stort håp om at kongressen slutter seg til forslaget deres når det endelige handlingsprogrammet vedtas på fredag. Også LO-sekretær Tor Arne Solbakken gikk lenger enn formuleringene i dokumentet da han innledet til debatten om handlingsprogrammet. Lovfest retten til heltid, sa han.

Solbakken gjentar overfor HK-Nytt at lovveien er den riktige veien å gå for å få bukt med deltidsproblemene og de konsekvensene de har, særlig for kvinner. - Men det er et sammensatt tema som krever en grundig utredning før lovhjemmelen kan fattes. Det er ikke alle som vil jobbe heltid. Men vår erfaring tilsier uansett at vi kun kan løse problemene med ufrivillig deltid gjennom lov, sier han.

Solbakken regner med at formuleringene i handlingsprogrammet strammes inn akkurat på dette punktet etter at redaksjonskomiteen har sett på alle forslagene som har haglet inn i løpet av tirsdagen.

HKs hovedsak

Dette liker Peggy Hessen Følsvik og Mona Bjørn. Begge har jobbet aktivt for å få LO til å vedta sterke formuleringer om det som kanskje er HKs hovedtema på denne kongressen.

- Retten til heltid er ikke bare tatt opp i handlingsprogrammet, men også i andre deler av dokumentene som skal vedtas på kongressen. Jeg har ikke vært så redd for at LOs mening skal misforstås, men vi i HK vil likevel at det skal tydeligere inn i teksten, sier Følsvik.

Kjønnsdelt i handelen

Mona Bjørn understreker at en lovhjemmel vil gjøre det langt lettere for medlemmer ute på arbeidsplassen å kreve økte stillinger. At det trengs, merker hun hver eneste dag. I varehandelen er det kjønnsdelt når det gjelder størrelse på stillingene. En lov vil gjøre det vanskelig for en arbeidsgiver å forsvare at mennene i faghandelen jobber heltid mens kvinnene i kassa jobber deltid.

- Det er gjennomgående kjønnsdelt internt i varehandelen. Det er vanskelig å gjøre noe med det på små arbeidsplasser. Damene kvier seg for å kreve mer tid, sier hun. En lov vil gjøre det langt lettere å få mer arbeid for dem som ønsker det, mener Mona Bjørn.

Ifølge Peggy Hessen Følsvik er langt flere undersysselsatte enn det den offisielle statistikken tilsier. For å komme inn under dette begrepet, må du aktivt ha søkt om flere arbeidstimer. - Jeg tror ingen av våre medlemmer kommer inn under begrepet – nettopp fordi det er så vanskelig å kjøre slike saker lokalt, understreker hun.

Taper som uføre

Mona Bjørn viser til innstillingen fra det offentlig oppnevnte uføreutvalget. Utvalget påpeker at deltidsansatte vil komme dårligere ut med ny uføreordning enn dagens hvor de har hatt en høy kompensasjonsgrad. ”Det har neppe vært tilsiktet at personer som frivillig arbeider deltid får kompensert en større del av inntekstbortfallet enn heltidsarbeidende, dersom de blir uføre”, heter det i innstillingen. - Dette er et bevis på at vi trenger ordninger for ufrivillighet, understreker Bjørn.

Hun synes det er interessant at utvalget trekker den konklusjonen at det er mange som jobber frivillig deltid. Det er langt fra hennes erfaring. - I tillegg tror jeg at det var tilsiktet at deltidsansatte har en høyere kompensasjonsgrad i dagens system, nettopp fordi de trenger det for å leve, sier hun.

Annonse
Annonse