JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Franchise undergraver tariffen

- LO må jobbe for en franchiselov hvor franchisegiver får ansvaret for at de ansatte får det de har krav på, sier HK-nestleder Bjørn Mietinen.

eva.ler.nilsen@lomedia.no

lene.svenning@lo-media.no

Mietinen mener franchise som driftsform undergraver lønns- og arbeidsvilkår og legger hindringer i veien for opprettelse av tariffavtaler. Nestlederen anslår at opp mot 80.000 arbeidstakere jobber i franchisebedrifter, flertallet av dem i varehandelen. Det gjør Norge til det landet i verden hvor franchise er mest utbredt, hevder han.

Lov nødvendig

- Dette er et system som gir franchisegiveren den hele og fulle makt over økonomiske forhold, mens franchisetakeren bærer det hele og fulle ansvaret for daglig drift. Franchisegiver har makta men ikke ansvaret, franchisetakeren har ansvaret men ingen makt, sa Mietinen til LO-kongressen i kveld.

Derfor vil Handel og Kontor at LO skal jobbe for en egen lov som sikrer de ansattes rettigheter i bedrifter som drives etter franchisemodell.

Frislipp bekymrer

Også Arne Ervik fra HK region Midt-Norge mener franchise er svært ødeleggende for de ansatte i handelen. - Så lenge myndighetene ikke begrenser denne driftsformen vil vi se en svært uheldig utvikling, sa Ervik.

Franchise er bare ett av problemene de ansatte i handelen opplever på kroppen, ifølge Ervik. Også det totale frislippet av åpningstider bekymrer ham. - Etter at lov om åpningstider ble opphevet, er det fritt fram å holde åpent mandag til lørdag. Det ble sagt at næringen skulle selv begrense dette. Ja, jeg ser det, sa han ironisk.

Må strammes inn

Arne Ervik viser til at kveldsåpent, nattåpent og døgnåpent er virkemidler som arbeidsgiverne bruker for å tiltrekke seg kunder. Andre yrkesgrupper, som renholdere, lageransatte og sjåfører, berøres også av ekstreme åpningstider.

- Dersom det ikke kommer noen begrensninger snart, frykter jeg at også offentlig ansatte vil merke presset, sier han og sikter til blant andre barnehageansatte. - Disse liberale åpningstidene går ut over arbeidstakernes felles fritid og fører til økt bruk av deltidsansatte, påpeker han.

Ba om hjelp

Anne-Lise Thorske fra HK region Agder og Rogaland ba kongressdelegatene om hjelp for å få bukt med de uholdbare arbeidstidene i handelen.

- Stå sammen med oss. Gjør innkjøpene før klokka 20 på hverdagene og ikke på søndagene, var hennes appell.

Annonse
Annonse