JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

1 av 3 kvinner dør av hjertesvikt

Det er flere kvinner som dør av hjertesvikt enn av kreft. Og kvinner har andre hjertesymptomer enn menn.

hanne.kullerud.nielsen@lomedia.no

I dag starter LHL en kampanje som skal sette søkelyset på kvinnehjertet. Mannshjertet er det blitt forsket på i mange år og det er blitt gjort av mannlige forskere. Kvinnehjertet reagerer og fungerer annerledes enn mannehjertet. Nå er det på tide at det forskes på kvinnehjertet, mener LHL, som nå starter en kampanje der de kvinnelige partilederne og kvinner i LO-ledelsen er ambassadører.

LES MER: LHLs kampanjesider

Mannen er normen som man går ut fra, og helsevesenet har lært seg symptomene for akutt hjerteinfarkt slik de er for menn - «trykkende og brennende følelse bak brystbeinet eller i brystet som varer i minst 20 minutter, utstråling til venstre arm eller begge armer, smerter i kjeven, tenner, rygg eller mage». Dette stemmer som oftest for menn.

Fordi både leger og kvinner selv kjenner så lite til hvilke symptomer kvinner får.

Kvinner kan ha andre symptomer på hjerteinfarkt enn menn. Symptomer beskrives som ikke spesifikke eller atypiske og neglisjeres derfor lettere. Disse symptomene er det viktig at du kjenner til, ifølge LHL:

– Kortpustethet

– Smerter i rygg, kjeve, nakke og bryst

– Influensalignende plager/sykdomsfølelse

– Kvalme/brekninger

– Fordøyelsesplager

– Kaldsvette

– Urofølelse

– Tilbakevendende press i brystet

LHLs Hjertelig hilsen-kampanje har som mål å samle inn 15 millioner kroner til forskning på kvinnehjertet fram til 2012.

Annonse
Annonse