JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tre krav for uføre

Mona Bjørn vil at de som blir uføre skal få en verdig livssituasjon og ber LO-kongressen vedta tre krav for å hindre foreslåtte kutt i uførepensjonen.

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Mona Bjørn, som selv jobber i varehandelen, merker presset som flere og flere ansatte utsettes for. Mange kolleger opp i gjennom årene er blitt uføre som følge av tungt og ensidig arbeid. - Det er tøffe krav til effektivitet. Ofte fører det til at vi støter ut folk i stedet for å være inkluderende, sier Mona Bjørn.

Landsmøtesak

HK-delegaten er derfor sterkt kritisk til kuttene som det offentlig oppnevnte uføreutvalget foreslår i forbindelse med at uførepensjonen skal tilpasses den nye folketrygden. Mona Bjørn tok opp denne saken på Handel og Kontors landsmøte i fjor høst. Der fikk hun landsmøtet med seg på en uttalelse som går imot en svekking av dagens uførepensjon. Nå vil hun ha den samme støtten fra LO-kongressen.

Bjørn viser til at nesten halvparten av alle arbeidstakere blir uførepensjonister, og at mange av dem er kvinner.

Nei til tre kutt

Mona Bjørn mener det ikke en noen motsetning mellom å jobbe for et arbeidsliv for alle og å legge til rette for at uføre skal få en bedre tilværelse. - LO bør ha en tydelig politikk på dette, framholdt Bjørn og ba kongressen støtte forslaget hennes som går imot uføreutvalgets følgende tre forslag til kutt:

• At uføre skal skattes som lønnsmottakere og ikke som pensjonister • At uføre skal omfattes av levealdersjusteringen i folketrygden • At de det behovsprøvde barnetillegget fjernes

Annonse
Annonse