JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mer i lønn til funksjonærene

Minstelønnssatsene i medieoverenskomsten og standardoverenskomsten heves med 350 kroner i måneden. HK er måtelig fornøyd, mer var det ikke rom for i år i forhandlinger uten streikerett.

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Forhandlingene med NHO og Mediebedriftenes landsforening ble gjennomført i går og resultatet er at alle minstelønnssatsene i de to overenskomstene, unntatt lønnsgruppe 1 (de under 18 år), ble justert med 350 kroner i måneden.

- Vi hadde ikke forventninger om at vi skulle klare å rette opp alle skjevheter i minstelønnssatsene i år. Det skal vi komme tilbake til i hovedoppgjøret neste år, sier faglig sekretær Kjetil Andersen i Handel og Kontor, som deltok i gårsdagens forhandlinger.

Tok igjen lavlønnstillegg

HK-medlemmene som er omfattet av standardoverenskomsten og medieoverenskomsten fikk 1 krone i generelt tillegg i de sentrale forhandlingene i årets lønnsoppgjør. Gjennomsnittlig lønnsnivå i de to avtalene er for ”høyt” til at de fikk lavlønnstillegget, selv om mange av dem lønnes etter minstelønnssatsene og derfor personlig kvalifiserer for lavlønnstillegg. Dette skyldes den modellen som også i år ble brukt for å beregne dette tillegget – nemlig om avtalenes gjennomsnittlige lønnsnivå ligger over eller under 90 prosent av industriarbeiderlønn.

- Vi gikk i forhandlinger for å få den ekstra lavlønnskrona. Det fikk vi og mer til, sier Andersen som er fornøyd med resultatet, den økonomiske situasjonen tatt i betraktning.

Løft i 2010

- Disse tilpasningsforhandlingene skal fange opp skjevheter som ikke rettes opp i de sentrale forhandlingene. Vi fikk til litt i år, men det blir et større løft i hovedoppgjøret neste år.

At minstelønnssatsene i disse to avtalene trenger er skikkelig lønnshopp, er både medlemmene og forhandlerne i HK veldig klare på. - Det er et tankekors at du tjener mer etter tre år i butikk enn du gjør med tre års høyskoleutdanning som funksjonær på kontor. Hvis du går på satsene altså, poengterer Kjetil Andersen.

Annonse
Annonse