JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Billig gimmick av Kiwi

HK-rådgiver Stein Kristiansen en oppgitt over Kiwi som velger å åpne sin nye Brustad-bu i Molde på selveste 17. mai.

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Ufint, barnslig og en billig gimmick er karakteristikker som Stein Kristiansen gir Kiwi etter at planene om å åpne en ny butikk på nasjonaldagen ble kjent. Han mener dette er et skrik etter publisitet som de godt kunne ha spart seg. Kiwi gjorde nemlig tilsvarende stunt i Kristiansund på 1. mai. - Det blir bare for dumt, sier Kristiansen til HK-Nytt.

Byen sier nei

- På 1. mai valgte vi å ikke lage noe rabaler, men denne gangen er det langt flere enn fagbevegelsen som reagerer, sier han. Moldes byborgere synes nemlig ikke noe om at butikkjeden velger seg 17. mai som åpningsdato for sin nye søndagsåpne butikk, en såkalt Brustadbu. Kiwi møter i disse dager massiv kritikk, debatten går høyt i lokalaviser og på nettet

Intet folkekrav

- At så mange reagerer på dette er positivt. Og det viser bare det vi har hevdet i alle år, nemlig at det ikke er et folkekrav at butikkene skal være åpne på søndager og helligdager, sier Kristiansen. Han er glad for at Kiwi ikke møtes med flagg og hurrarop for sine planer. - Nei, det er ikke akkurat Kiwis dag, dette her, sier han tørt.

Frykter baktanken

Stein Kristiansen er ikke særlig komfortabel med utviklingen av søndagshandel. Han konstaterer at det er et stadig økende antall Brustad-buer, og han registrerer at kjedene posisjonerer seg i håp om at begrensningene i åpningstider vil forsvinne helt. Stein Kristiansen viser til at Brustad-buene er en del av den store "moderbutikken", bare delt av med lettvegger.

- Det er åpenbart at de angriper eksisterende lovverk, sier han.

Frykter utviklingen

Kristiansen synes den sittende regjeringen er for tannløse når det gjelder å hegne om helligdagslovgivningen, som er den som regulerer åpningstidene på røde dager. HK har flere ganger opplevd at politianmeldelser av ulovlig åpne butikker henlegges, og at det ikke gripes inn mot hagesentre som tar seg til rette. HKeren tør ikke tenke på hva som vil skje dersom det blir regjeringsskifte til høsten.

- Da er slaget virkelig tapt. Butikkene er klare for å rive ned lettveggen så fort det skjer noe politisk. Og vi vet at både Siv Jensen og Erna Solberg har varslet at de skal fjerne begrensningene, påpeker han.

Annonse

Flere saker

Annonse