JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Demonstrerte mot søndagsåpent

Representanter fra Handel og Kontor demonstrerte i dag tidlig mot søndagsåpne butikker utenfor Folkets Hus i Oslo der LO-kongressen går av stabelen.

lene.svenning@lo-media.no

"Vil du ha en kalender med bare hverdager?", var spørsmålet Handel og Kontor stilte da de møtte opp utenfor Folkets Hus i morges. Både forbundets 22 kongressendelegater og representanter fra HKs region Øst delte ut kalendere med handlelister, for seks av ukas sju dager.

- De er så blide og tar imot. Jeg tror de har skjønt at det er dumt å holde åpent på søndager, forteller HK-.delegat Torhild Linholt fra region Indre Østland

- Dere har ikke en kalender med bare fridager på, spør en delegat fra et annet forbund spøkefullt.

Presset øker

Protesten kommer dagen etter at det ble kjent av Kiwi skal åpne ei ny "Brustad-bu" i Molde på selveste 17. mai. På 1. mai åpnet kjeden en tilsvarende i Kristiansund. Selv om det ikke er brudd på helligdagsloven, reagerer HK sterkt. Nå ber de folk tenke seg om en ekstra gang før de går i butikken på søndager.

Arne Ervik fra region Midt-Norge er opprørt over utviklingen.

- Vi vil ikke ha en uke med bare hverdager. Vi opplever et stadig sterkere press på søndagen, og vi trenger litt drahjelp av andre, sier han.

Derfor er han glad for at HK presenterer sitt budskap for kongressen.

Flere berøres

Ervik mener lovverket må skjerpes inn. Han frykter konsekvensene for resten av samfunnet.

- En ting er situasjonen for oss som jobber i handelen, men også de som jobber med transport, lager og renhold blir berørt, påpeker han.

Han frykter at også barnehageansatte og de som jobber på offentlige kontorer vil bli presset til å jobbe flere dager i uka.

- Dette er en ond sirkel vi må komme oss ut av. Vi trenger jo fritid, sammen, sier han.

Annonse

Flere saker

Annonse