JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uenige til Dovre faller

De ansatte ved Bekken & Strøm i Gjøvik har streiket for tariffavtale siden 26. november i fjor. Selv om de er langt unna en løsning, er streikeviljen stor. I dag er det støttemarkering for de streikende utenfor bedriften i Gjøvik.

Snøfnuggende faller tunge og våte mot bakken da drosjen vår svinger inn på parkeringsplassen foran Bekken & Strøm i Gjøvik; som produserer og selger arbeidsklær til hele landet. På parkeringsplassen står en gjeng i gule refleksvester rundt en portabel bålplass.

Hardbarka streikevakter

De er streikevakter. De har stått der hver eneste arbeidsdag siden streiken begynte, seint i november i fjor, i all slags vær og minusgrader. Kravet er noe de fleste av oss tar for gitt: En tariffavtale og muligheten til å påvirke sin egen arbeidsplass.

- Her blir vi til vi får tariffavtale, så enkelt er det, forklarer Christer André Møller. Han er tillitsvalgt for Handel og Kontor-medlemmene hos bedriften og en av 19 ansatte ved bedriften som har streiket i over seks uker ved Bekken & Strøm.

Krever frihet fra LO-diktat

Det er fortsatt isfront mellom partene. Sven Georg Strøm, eier og daglig leder av bedriften, som vi møter på kontoret hans, krever frihet fra tariff og LO-diktat. Han mener han har loven på sin side: De streikende ikke kan presse gjennom en tariffavtale.

Sven Strøm virker avslappet og selvsikker, han virker ikke særlig bekymret for konflikten i bedriften sin, der han sitter tilbakelent i kontorstolen.

- Påvirker streiken hverdagen hos Bekken & Strøm?

- Vi merker at streiken påvirker bedriften, lett å se at færre enn vanlig jobber, svarer han kort.

- Har bedriften blitt lammet av streiken på noen måte?

- Nei, det er streikende fra alle avdelinger men ingen av avdelingene har blitt lammet. Men det har dessverre blitt mye ekstra arbeid for de som ikke streiker. Mange har jobbet ekstra overtid. Av totalt 65 ansatte her på bruket så er bare 19 i streik, så vi klarer fint å drive videre.

- Hvorfor vil du ikke gå med på kravet om tariffavtale?

- For meg er dette en prinsippsak. Jeg jobber for å holde bedriften fri og uavhengig, derfor er vi ikke organisert, verken på arbeidsgiver- eller arbeidstakersiden.

Betinget streik

Strøm har gått til retten for å hindre en såkalt «sympatistreik» som har vært på trappene en stund. Dette ville i praksis innebære at all transport til og fra Bekken & Strøm ville opphøre, noe som ville lamme bedriften totalt.

- Vi vil gå ut i en betinget streik, det vil si at bare transport til og fra Bekken & Strøm vil rammes. Det er snakk om 400 medlemmer, hovedsakelig i transportselskapet Schenker AS, forklarer Lars M. Johnsen, nestleder i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) på telefon.

- Har du tro på at aksjonen kan tvinge fram en løsning på konflikten?

- Ja det har jeg. Vi bruker de kampmidlene som finnes. Sympatiaksjoner er ofte med på å løse hovedkonflikten. Et nylig eksempel er streiken på Rockefeller i Oslo der sympatiaksjonen fra de ansatte på Ringnes tvang fram en løsning.

- Ikke flertall for streiken

Daglig leder Sven Strøm har stevnet LO for retten for denne sympatiaksjonen. Han mener det er lovstridig å tvinge gjennom en avtale slik, og påpeker også at det bare er 19 av bedriftens 63 ansatte som er ute i streik.

- Det er ikke flertall for streiken på bedriften, mener han.

Saken skal behandles i retten 17.-18. januar. Sympatistreiken er dermed utsatt i påvente av en rettsavgjørelse.

Sympati-tut fra forbipassende

Til tross for dette har de streikende fått enorm støtte. Biler som passerer tuter, og de har fått tilsendt både mat og penger. Humøret er på topp og med glimt i øyet forteller de at folk stadig vekk stikker innom for en kaffe og en prat.

- Vi har stor støtte for kravene våre blant befolkningen. Dette er helt grunnleggende rettigheter, sier Møller, som forventer stort oppmøte på sympatiaksjonen torsdag.

Høy bartefaktor

Ungdomssekretær Jo Skårderud i LO i Trondheim kan bekrefte at det er satt opp en buss derfra, med plass til 40 mennesker. Dermed blir det høy bartefaktor på Gjøvik under torsdagens markering. Det er også satt opp busser fra Oslo. De streikende håper på stort oppmøte klokken 14.00 utenfor Bekken & Strøm og at mange tar med seg sine faner.

Boikott

I tillegg til støttemarkering og eventuell sympatistreik er det også varslet en boikottaksjon, der flere ledende kunder legger alle bestillinger på is fram til en tariffavtale er på plass. Hedmark Fylkeskommune og Hamar kommune er noen av dem som støtter de streikendes krav og internasjonale arbeidskonvensjoner, og har valgt å kansellere bestillinger av arbeidsklær fra bedriften inntil videre.

Men daglig leder Sven Strøm nekter å gi etter.

- Dette kan vare til Dovre faller, konkluderer han.

Optimister både ute og inne

Utenfor vinduet til Strøm sparker noen av streikende refleksgutta fotball, mens andre prater muntert. Forventningene til fanemarkeringen er høye. De kaller på Christer.

- Christer, du må komme! Det er noen journalister her og det er du som er tillitsmann her, roper kollegene muntert. Christer Andrè Møller kommer mot oss. Han har også på seg en refleksvest som virker svært moteriktig på parkeringsplassen foran Bekken & Strøm. På refleksvesten er logoen til Handel og Kontor, der Møller er organisert.

- Hvorfor streiker dere?

- Fordi vi krever tariffavtale og lokale forhandlinger. Ledelsen vil nekte oss dette, og derfor har vi gått til streik. Vi mener at det er helt absurd at ledelsen i en bedrift vil nekte sine ansatte tariffavtale i 2011. Kamp for retten til tariffavtale var noe man drev med for hundre år siden som vi er vant til å lese om i historiebøkene.

- Hvorfor vil dere kreve tariffavtale?

- Fordi vi mener at vi har jobbet for en lønn som er under tarifftaksten for vår bransje. Vi kommer ikke til å gi oss før vi enten får tariffavtale eller bedriften ikke lenger klarer å opprettholde produksjonen på grunn av streiken.

Butikklokalet til Bekken og Strøm er velfylt når vi går igjennom det, og det vi kan skimte av lageret tyder ikke akkurat på at det er krise hos bedriften.

Annonse

Flere saker

Annonse