JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trygdeoppgjøret er i havn

Grunnbeløpet øker med 2.625 kroner.

Endringen gjelder fra 1. mai i år.

Pensjonister og andre som får regulert sine ytelser gjennom grunnbeløpet, får en inntektsøkning på 3,74 prosent. På årsbasis øker gjennomsnittlig grunnbeløp med 4,2 prosent.

– Regjeringen vil også, i tråd med fjorårets trygdeoppgjør, fremme forslag for Stortinget om å øke det ordinære særtillegget i folketrygden fra 94 prosent av grunnbeløpet til 97 prosent av grunnbeløpet fra 1. mai, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) i en pressemelding.

– Burde strukket seg lenger

Minstepensjonen blir ifølge forslaget 143.568 kroner for enslige og 265.272 kroner for ektepar og samboere. Dette innebærer en årlig økning i pensjonene på henholdsvis 7.272 kroner for enslige, og 13.776 kroner for ektepar og samboende.

– Vi er fornøyd med resultatet i trygdeforhandlingene, selv om vi mener staten burde strukket seg noe lenger. Sett på bakgrunn av at minstepensjonene i hovedsak er skattefrie, vil økningen i pensjonistenes kjøpekraft bli en god del bedre enn for dem som er i jobb, sier YS- leder Tore Eugen Kvalheim.

Opptrapping i 2010

Som en følge av fjorårets trygdeforhandlinger skal det skje en videre opptrapping av minstepensjonen for enslige til to ganger grunnbeløpet i 2010. Dette bidrar til at minstepensjonistene i treårsperioden fra 2007 til 2010 får en betydelig økning i kjøpekraften sammenlignet med de yrkesaktive.

Forhandlingene har foregått mellom Arbeids- og inkluderingsdepartementet og organisasjonene Norsk Pensjonistforbund, Funksjonshemmedes fellesorganisasjon, LO, Unio, Yrkesorganisasjonenes sentralforbund, Akademikerne og Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse