JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

YS og Akademikerne mot Frp

LO er ikke alene om å mene at Fremskrittspartiet går til angrep på faglige rettigheter. Både YS og Akademikerne her helt klare på at Frp ikke er de fagorganisertes parti.

stig.christensen@lomedia.no

Unios leder Anders Folkestad var ikke tilgjengelig for kommentar i formiddag på grunn av meklingen i offentlig sektor, men det er helt åpenbart at Unio er på kollisjonskurs med Fremskrittspartiet i spørsmål som midleritidig ansettelser og kollektive tariffavtaler.

– Frps program kan leses som at de er mot kollektive tariffavtaler. De ønsker at avtaler inngås lokalt i størst mulig utstrekning. Jeg leser det videre som om retten til å være uorganisert er sterkere enn retten til å være organisert, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim til LO-Aktuelt.

Han forteller at de ble invitert til høring om Frps prinsipp- og handlingsprogram. YS er svært skeptisk til det som har med arbeidslivet å gjøre.

Omgår vanskelige spørsmål

At de nå har delt opp programmet i et prinsipprogram og et handlingsprogram mener han er en sleip måte å komme rundt en del vanskelige spørsmål på. Særlig hvis man legger prispipprogrammet til grunn, er Tore-Eugen Kvalheim bekymret på fagbevegelsens vegne. Han mener de i sak etter sak tar arbeidsgivernes standpunkt, ikke arbeidstakernes.

– Frp mener fagbevegelsen har for mye makt, noe jeg stiller meg undrende til, sier YS-lederen. Han mener kollektive avtaler og den norske modellen er noe som har gitt styringsmuligheter.

– Med Frps politikk mister man dette styringsgrepet. På meg virker det som de vil rasere den norske modellen, sier han.

Deltid og midlertidig YS-lederen går videre ut mot partiets holdninger til deltid – heltid og midlertidige ansettelser.

– Partiet vil gjøre det lettere for bedrifter å ha midlertidig ansatte?

– Ja, og her viser de igjen at de velger arbeidsgiversidens interesser framfor de ansatte. De avslører seg når man ser på den konkrete arbeidslivspolitikken, mener han.

– Hva med pensjon? ABC-nyheter skriver i dag at offentlig ansatte ikke får noe støtte av Siv Jensen og Frp i den meklingen dere nå er inne i.

– Det er vanskelig å få fått på dem her som i andre vanskelige spørsmål. De har helt andre forslag og har på mange måter meldt seg ut av debatten, mener YS-lederen.

Akademikerne

Leder i Akademikerne, Knut Aarbakke, mener Frps tilnærming til arbeidslivet er å hoppe bukk over sentrale spilleregler. Han mener partiet er helt på jordet når de vil at foreldre skal ansette lærere og at FAU skal ha arbeidsgiveransvar.

– Det er brudd på alt som heter ordinære spilleregler, mener Aarbakke som har vanskelig for å si noe positivt om Fremskrittspartiets arbeidslivspolitikk.

– De mener nærmest at friheten skal være grenseløs, men det er en grunn til at man har kjempet fram spilleregler i arbeidslivet, ikke minst arbeidsmiljøloven. Knut Aarbakke mener Frp skiller seg radikalt ut med angrep på disse spillereglene.

Angriper norsk tradisjon – Det er et markert angrep på den norske modellen, noe jeg tar sterkt avstand fra, sier lederen for Akademikerne som viser til Frp kun har oppslutning fra tre – fire prosent av organisasjonens velgere.

– Frp vil gjøre det lettere for bedrifter å ha midlertidig ansatte. Kommentar?

– Vi mener det er feil vei å gå. Det er for mange midlertidig ansatte, særlig i offentlig sektor, så vi ønsker å gå motsatt vei, sier Aarbakke.

– Oppfatter du Frp som et parti som er genuint opptatt av fagbevegelsen og deres interesser?

– Nei, det ligger i hele deres liberale eksperiment. De går for et brudd med norske tradisjoner med en sterk fagbevegelse.

– Frp har kommet med forslag om å kutte bevilgningene til Arbeidstilsynet med 50 millioner?

– Det er uttrykk for den samme liberalismen, men samtidig litt rart. Ta skjenkebevillinger: Frp er for liberale skjenkevedtekter, men når vedtektene først brytes, vil de ha skarpe reaksjoner. For å få til det må man jo ha et kontrollapparat.

– Opplever du at Frp nå «pusser fasaden» før valget?

– Der tror jeg de er i samme båt som de andre partiene i et valgår.

Stort sett vedtatt

LO-Aktuelt fikk i dag beskjed fra Frps partikontor at forslaget til prinsipprogram ble vedtatt med to endringer, nemlig aktiv dødshjelp og at en setning om 12-årig grunnskole ble tatt ut. Det var flere endringer i forslaget til handlingsprogram, men ingen store politiske forandringer, etter det LO-Aktuelt forstår.

Annonse
Annonse