JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stabil arbeidsløshet i mai

Arbeidsløsheten sto omtrent på stedet hvil fra april til mai, men Nav-direktør Tor Saglie advarer mot å tro at krisa er over.

– En viktig grunn til at veksten i arbeidsløsheten avtok er at en del av de som var helt permittert nå er delvis permittert. I tillegg er det flere som deltar i arbeidsmarkedstiltak. Tallene for mai gir ikke grunnlag for å si at vi nå står overfor et skifte på arbeidsmarkedet, sier Saglie i en kommentar til arbeidsløshetstall.

Tidligere denne uka offentliggjorde Nav oppdaterte prognoser som konkluderte med at vi vil ha 115 000 arbeidsløse i løpet av neste år.

86 200 uten arbeid

I alt har Nav-kontorene registrert 68 343 helt arbeidsløse og 17 872 personer som er midlertidig sysselsatt på ulike arbeidsmarkedstiltak i mai. Det betyr at den totale arbeidsløsheten gikk litt ned fra april til mai, fra 89 175 til 86 215.

<table bgcolor =#FFFFFF width="300" align="right"> <tr> <td> <img src="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/02619/Arbl_se_grafikk_ma_2619668a.jpg" </td> </tr> <tr> <td> <a href="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/02619/Arbl_se_grafikk_ma_2619669a.jpg">Klikk for å se større diagram</a> </td> </tr> <tr> <td> <a href="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/02619/Arbeidsl_se_tabell_2619671a.xls">Se tallene bak diagrammet.</a> </td> </tr> <tr> <td> </table> Korrigert for vanlige sesongsvingninger, viser likevel Nav-tallene er liten økning i arbeidløsheten også den siste måneden.

Last ned mai-tallene fra Nav.

Nærmer seg dobling

Sammenliknet med situasjonen for ett år siden, er veksten formidabel: 85 % flere helt arbeidsløse og 37 % flere på tiltak. I de hardest rammede næringene; bygg og anlegg og industri er det snakk om henholdsvis en tredobling og en dobling av arbeidsløsheten.

Store forskjeller privat – offentlig

Fortsatt er det også store forskjeller i hvordan krisa rammer privat og offentlig sektor. Innen undervisning og helse/pleie/omsorg er arbeidsløsheten fortsatt så lav som 0,6 og 1,0 %. I bygg og anlegg er arbeidsløsheten nå oppe i 5,1 %, og industrien er 4,6 % arbeidsløse.

Rammer unge

Mønstret fra de forrige månedene med at unge rammes hardere enn eldre og at menn rammes hardere enn kvinner, ligger fast også i mai-tallene. Blant fylkene er det Finnmark og Oslo som ligger høyest, med henholdsvis 3,8 og 3,4 % helt arbeidsløse. Best stilt er man i Rogaland og i Sogn og Fjordane. I disse fylkene er henholdsvis 1,8 og 1,9 % arbeidsløse.

Statsråden nøgd

– Eg er glad for at det faktiske talet på registrerte arbeidslause går ned frå 72 700 i april til 68 300 i mai. Den sesongkorrigerte ledigheten viser likevel framleis ein auke, seier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

Annonse

Flere saker

Annonse