JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Feilinformasjon fra Trondheim

LO-økonom Eystein Gjelsvik mener at lederen i LO i Trondheim feilinformerer om den nye AFP-pensjonen.

torgny.hasaas@lomedia.no

– Det har vært mye feilinformasjon om AFP i den siste tida, og mye av de problemene vi nå ser er overgangsproblemer, sier LO-økonom Eystein Gjelsvik til LO-Aktuelt.

Gjelsvik legger heller ikke skjul på at spesielt leder i LO i Trondheim, Arne Byrkjeflot, er avsender av feilinformasjonen. I et eget innlegg på LOs nettsider går Gjelsvik i rette med trønderen.

– Arne Byrkjeflot hevder at så mange som 40 prosent av kvinnene i privat sektor ikke kan gå av med AFP. Dette er en stor overdrivelse. Ved tariffoppgjøret i 2008, da 70 prosent av medlemmene stemte ja til avtalen, ville 20 prosent av kvinnene ikke kunne gå av med AFP ved 62 år. Dette har økt til 1/3 nå. Men årsaken til at andelen har økt, er at minstepensjonen har økt, forklarer Gjelsvik. Det er nesten ingen menn som vil rammes av dette.

– Hevingen av minstepensjonen er et ledd i regjeringens utjevningspolitikk som har vært støttet av LO. Det fører til at flere ikke kvalifiserer for full tidligpensjon fra første dag, men gjør samtidig at de med lavest inntekt får høyere pensjon, sier han til LO-Aktuelt, og mener at heving av grunnlaget for minstepensjonen fra 1,8 G til 2G utelukkende er positivt.

LES OGSÅ: – LO-ledelsen vil ikke løse problemet

Han mener også at opptjeningsreglene i den nye folketrygden er bedre for lavlønte, enn opptjeningsreglene i den gamle folketrygden. I løpet av en tiårs periode vil den nye beregningsmåten fases inn. Gjelsvik mener at dette er positivt for de med de laveste inntektene.

Et annet poeng er at inntektsgrunnlaget generelt i samfunnet øker. Det gjør også sitt til at færre og færre vil falle utenfor AFP ved 62 år.

– I dag er det 86 prosent som har krav på AFP, og dette tallet vil øke allerede fra sommeren 2011, sier Gjelsvik.

– Men en skal ikke legge skjul på at det lønner seg å jobbe lenger. Mange av de som faller utenfor kan bare jobbe litt lenger for å få opptjening nok til å kvalifisere for AFP. AFP-tillegget øker betydelig bare ved å stå litt lenger i jobb, og det er hele poenget med pensjonsreformen, slår Gjelsvik fast.

Men han sier at LO følge nøye med på utviklingen, og blir det store problemer så er de nødt til å ta det opp i tariffoppgjøret.

Han oppfordrer de som er usikre på om de er kvalifisert til AFP til å oppsøke nettstedene nav.no og nyafp.no. Hos nav.no kan en få korrekte opplysninger om hva en får i pensjon. På nyaafp.no kan en få undersøkt om en har krav på AFP eller ikke.

– Oppsida ved den nye AFP-ordninga er at en har full frihet til å jobbe ved siden av. Men for de som går av når de fyller 62 er ikke AFP-pensjonen spesielt gunstig. For dem er den så vidt god nok, avslutter LO-økonomen.

Arbeidsplassen må være tilknyttet AFP-ordningen

Mer enn 20 prosent stilling

I jobb mer enn sju av de siste ni årene

Inntekt over 75 000 kroner i året

Uføretrygdede får ikke AFP

Har du gammel AFP eller AFP i offentlig sektor kan du ikke få ny AFP

Den som har fått ventelønn de siste tre årene har ikke krav på AFP.

Annonse

Flere saker

Annonse

Arbeidsplassen må være tilknyttet AFP-ordningen

Mer enn 20 prosent stilling

I jobb mer enn sju av de siste ni årene

Inntekt over 75 000 kroner i året

Uføretrygdede får ikke AFP

Har du gammel AFP eller AFP i offentlig sektor kan du ikke få ny AFP

Den som har fått ventelønn de siste tre årene har ikke krav på AFP.