JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

KLP svartelister 45 selskaper

KLP har ekskludert 45 selskaperer fra sine investeringer, blant dem amerikanske Wal-Mart. I tillegg er flere andre under kritisk observasjon.

To norske selskaper er under observasjon sammen med 64 andre. Det er Odfjell SE for skraping av skip og Telenor for dårlige arbeidsforhold hos underleverandører. Hydro og Yara har ikke lenger denne statusen. Sju selskaper er tatt inn igjen i varmen etter at påpekte forhold er rettet opp. Om KLPs ansvarlige investeringer

Wal-Mart en gjenganger

Den amerikanske butikkjeden Wal-Mart Stores er en gjenganger på lista over selskaper som er ekskludert for brudd på arbeidstakerrettigheter. KLP opererer med både brudd på menneskelige rettigheter og arbeidstakerrettigheter.

Wal-Mart Stores har vært ekskludert siden juni 2003. KLP opplyser at en jevn strøm av rapporter i media og rettssaker vitner om systematisk dårlig arbeidsforhold i Wal-Mart. Selskapet kritiseres for gjentatte brudd på arbeidstakerrettigheter på flere områder. Kritikken gjelder både barnearbeid, fabrikker som utnytter arbeidskraften, diskriminering av kvinner og at konsernet motarbeider fagforeninger. Høsten 2008 vant 67.500 tidligere og nåværende ansatte en rettssak hvor Wal-Mart ble dømt for systematisk å ha tilbakeholdt lønn til de ansatte. Dommen ble avgjort i den høyeste rettsinstansen i Massachusetts, og mer enn 30 liknende rettssaker mot konsernet pågår i andre amerikanske delstater.

Flere grunner til eksklusjon

De to nye selskapene på ekslusjonslista er det australske kjemiselskapet Incitec Pivot og det Hong Kong-registrerte Dongfeng Motorgroup. Kommunal Landspensjonskasse (KLP) opplyser at Incitec Pivot ble ekskludert fordi det importerer fosfatstein fra Vest-Sahara, som er okkupert av Marokko. Utvinning av naturressurser fra okkuperte områder er erklært ulovlige. Dongfeng Motorgroup leverer militære kjøretøy til burmesiske myndigheter. Eksklusjon av selskapet er en konsekvens av retningslinjene som Statens pensjonsfond – Utland, følger. Både USA og EU forbyr all eksport og salg av våpen og militært materiell til Burma.

Seks kriterier

Ekskludering er siste utvei hvis selskap der KLP har aksjer ikke viser vilje til forbedring ut fra kriterier som gjelder menneskerettigheter, faglige rettigheter, miljø, anti-korrupsjon, våpen som bryter med grunnleggende humanitære prinsipper og tobakk.

Jeanette Bergan, leder for ansvarlig investeringer i KLP forteller at det ikke foretas undersøkelser av selskapene før investeringer finner sted. KLP foretar selv heller ikke undersøkelsene i motsetning til Statens pensjonsfond – Utland.

Investert i 2 000 selskap

De nesten 2 000 selskapene der KLP har plassert penger, overvåkes av GES Investment Services (GES) som følger nyheter, FN-organisajoner, bransjetidsskrifter og nyhetsbrev. En reportasje i Teknisk Ukeblad om byggingen av aluminiumsverket til Hydro i Quatar medførte at konsernet kom under observasjon, men status ble endret da senere undersøkelser viste at lønns- og arbeidsvilkårene for de ansatte i byggeperioden var betydelig høyere enn i Quatar.

– I land der lovgivningen setter svakere standarder enn internasjonale normer, krever vi at de internasjonale normer følges, påpeker Jeanette Bergan.

Barnearbeid i stor stil

De tre øvrige selskapene er det japanske Bridgestone, der datterselskapet Firestone driver barnearbeid på verdens største gummiplantasje i Liberia. Barn i 9-10-årsalderen arbeider på plantasjen med 6.000 ansatte for å gjøre det mulig for foreldrene å oppnå den daglige kvoten for tappet gummi.

Vakt- og sikkerhetsselskapet Group 4 Securicor anklages for systematisk brudd på arbeidstakerrettigheter i tolv land. Selskapet anklages for forbud mot fagorganisering, trakassering av fagforeningsrepresentanter, ulovlige oppsigelser, brudd på arbeidslov, brudd mot kollektivavtaler og underbetaling av overtidsarbeid.

Toyota Motor på Filippinene bryter internasjonal arbeidsrett og nekter ansatte å fagorganisere seg, sier opp ansatte uten lovlig grunn og truer arbeidere som arbeider for fagorganisering.

Annonse

Flere saker

Annonse