JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I krig med NHO - igjen

I går varslet Sykepeierforbundet streik ved private sykehjem. I dag svarer NHO Service med å stevne forbundet for Arbeidsretten.

einar.fjellvik@lomedia.no

Omkring månedsskiftet januar/februar i fjor streiket Sykepleierforbundets medlemmer i en rekke private sykehjem og omsorgsbedrifter i to uker for å få en tariffavtale på linje med den som gjelder for tilsvarende offentlige virksomheter. Streiken ble til slutt stoppet med tvungen lønnsnemnd.

Rikslønnsnemnda ga i sin kjennelse Sykepleierforbundet delvis medhold. Avtalen forbundet hadde med de private pleie- og omsorgsbedriftene fikk status som tariffavtale, med ordinært utløp 30. april 2010.

Nektet å forhandle

I fjor høst ba Sykepleierforbundet om forhandlinger med NHO Service for å revidere avtalen. NHO Service nektet imidlertid å møte til forhandlinger.

For å provosere fram mekling i regi av Riksmeklingsmannen, varslet Sykepleierforbundet denne uka streik for 220 ansatte. I dag svarte NHO Service med å stevne Sykepleierforbundet for Arbeidsretten, med krav om at streikevarslet blir kjent ulovlig.

Ingen vits i egne forhandlinger

Til NTB forklarer administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service framstøtet med at de har forhandlet fram en ny avtale med Fagforbundet og har tatt det for gitt at Sykepleierforbundet aksepterte de samme betingelsene.

– Det er ingen logikk i å holde separate forhandlinger. Dersom Sykepleierforbundet får mer, vil Fagforbundet ha det samme. Jeg går også ut fra at Sykepleierforbundet ikke vil ha mindre, sier Furulund.

I Sykepleierforbundet mener de at forbundet har rett til selvstendige forhandlinger om revisjon av sin tariffavtale, men kommunikasjonssjef Signy Svendsen vil ikke kommentere arbeidsgiverforeningens siste framstøt.

– Vi har ennå ikke mottatt noen henvendelse fram dem. Stevningen for Arbeidsretten kjenner vi bare gjennom det som står på nettsiden deres, sier hun til FriFagbevegelse.no.

Venter på stevningen

Heller ikke Arbeidsretten har mottatt stevningen ennå, men regner med at den kommer i løpet av dagen eller morgendagen. Først da vil det bli bestemt når rettssaken kan gjennomføres.

Riksmeklingsmann Kari Gjesteby opplyser at hun foreløpig avventer beramming av arbeidsrettssaken før en eventuell merkling blir berammet.

Annonse
Annonse