JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gravide diskrimineres

Likestillingsombudet får flest klager på diskriminering av gravide og diskriminering på bakgrunn av språk og religion.

stig.christensen@lomedia.no

Ombudet, Beate Gangås, sa dette da hun la fram årets Praksis-rapport i dag. Praksis-rapporten bygger på ombudets egne tall over klager og henvendelser. Ca 50 prosent av klagene dreier seg om lovbrudd, blant annet brudd på Arbeidsmiljøloven. Diskriminering på grunn av graviditet og foreldrepermisjon er det enkeltområdet ombudet mottar flest henvendelser om, nemlig 13 prosent av alle klagene.

– Særlig har vi fått mange henvendelser fra helsesektoren, sa Beate Gangås da hun la fram rapporten i dag. Hun mener det fortsatt eksisterer en del uvitenhet blant arbeidsgivere om likestillingslovens regler på dette området.

Likelønn

Flere av likelønnsklagene som bringes inn for ombudet fører ikke fram.

– Årsakene er sammensatte. Vi mener det trengs virkemidler i tillegg til loven for å tette lønnsgapet mellom kvinner og menn, sa Gangås. Hun pekte særlig på to punkter:

Foreldrepermisjon og likelønnspott.

– Vi ønsker oss en tredeling av permisjonen og at far sikres en selvstendig opptjeningsrett, sa Beate Gangås.

Likelønnspott

Ombudet mener at en likere fordeling av foreldrepermisjonen er viktig for at kvinner skal kunne ha den samme muligheten som menn i arbeidslivet. Fravær fra arbeidet i forbindelse med omsorg for barn er den største enkeltårsaken til lønnsgapet, mener Gangås. I praksis-rapporten viser ombudet igjen til Likelønnskommisjonens forslag om en likelønnspott, tre milliarder kroner til et lønnsløft for kvinner.

En tariffestet rett til gjennomsnittlig lønnstillegg for ansatte etter endt foreldrepermisjon er ett av forslagene fra Likelønnskommisjonen som ombudet støtter.

Språkkrav

Likestillingsombudet mener det ofte stilles strenge språkkrav når jobber utlyses. «I en del tilfeller vil det være saklig å stille slike krav, men det kan også innebære en ulovlig forskjellsbehandling. Ombudets erfaring er at språkkravene ofte er dårlig begrunnet, og at det ekskluderer mange med ikke-norsk bakgrunn i arbeidslivet», heter det i ombudets Praksis-rapport.

Rapportering

Offentlige myndigheter, arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner har aktivitets- og rapporteringsplikt. Det gjelder på områder som kjønn, nedsatt funksjonsevne og etnisitet. Arbeidsgivere og offentlige myndigheter skal jobbe aktivt for å fremme likestilling og motvirke diskriminering. Ombudet foretok kontroller av 64 kommuner i fjor, og avdekket store forskjeller. Rapporten fra seks kommuner ble sendt til Likestillings- og diskrimineringsnemnda.

Ombudet ber her om retting i neste års redegjørelse og tvangsmulkt hvis retting ikke finner sted.

Annonse

Flere saker

Annonse