JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjemper mot deltid på polet

Når du kjøper ei halv ei på polet, er det trolig ei halv ei som står i kassa også.

Sju av ti faste, nye stillinger i statseide Vinmonopolet er nemlig deltidsstillinger.

Samtidig som regjeringen er kritisk til deltidsansettelser i kommuner og privat næringsliv, øker antallet deltidsansatte i statlige virksomheter, melder Dagsavisen.

I løpet av de fem siste årene har antallet ansatte i Vinmonopolet økt med 106. Hele 75 av disse har måttet nøye seg med deltidsstillinger.

Av alle de drøyt 1.800 ansatte i Vinmonopolet, jobber seks av ti deltid.

Handel og Kontor er provosert over utviklingen.

– Staten burde gå foran som et godt eksempel og være den første til å gi folk stillinger det går an å leve av, sier 1. nestleder Peggy Hessen Følsvik.

Jobber mer enn de skal

Drøyt 1.000 av de vinmonopolansatte er organisert i Funksjonærklubben i Vinmonopolet (FKV).

– Det er penger man lever av, slår leder Helge Storvik fast.

FKV har lenge kjempet for større stillingsbrøker for ansatte i Vinmonopolets 242 butikker.

– Nå er vi inne i en kartleggingsfase hvor vi sjekker holdbarheten ved ansettelser, bruken av deltid og størrelsen på den enkeltes kontrakt, satt opp mot bruken av mertid, forteller Storvik.

Det viser seg nemlig at mange av de deltidsansatte jobber mer enn det kontraktene deres tilsier.

– Du kan for eksempel være ansatt på 20 timer i uka og så jobber du likevel 25, påpeker Storvik.

Ingen sjanse for heltid

Også i 2007 var FKV i dialog med Vinmonopolet om bruken av deltid. Det endte med at ansatte i et 40-talls butikker fikk økt stillingsbrøkene sine. Likevel økte antallet deltidsansatte også fra 2007 til 2008, mens antallet heltidsansatte gikk ned.

– De siste ti årene har vi doblet antallet butikker fra om lag 120 til 242. Mange av dem er små butikker med åpningstid ned til tre-fire dager i uka. Da blir det mange deltidsstillinger. Selv butikksjefene har ikke full stilling, sier Halvor Bing Lorentzen, kommunikasjonsleder i Vinmonopolet.

Kundenes bruk av Vinmonopolet gjør det også vanskelig å ansette folk i heltidsstillinger, hevder han.

– 55 prosent av salget skjer fredag og lørdag. Bare 7 prosent av salget skjer mandag og 8 prosent tirsdag. Det fører til at vi har større behov for bemanning i helgene enn i begynnelsen av uka.

Utlyste fem timers stilling

Også en tariffavtale regulerer arbeidstiden, fortsetter Lorentzen.

– Den setter begrensninger i hvor mange dager i uka ansatte hos oss kan jobbe langdager. Det gjør at vi må bemanne deretter. Vi har også en del sesongvariasjoner i salget som vi må ta hensyn til.

– Generelt jobber vi for større stillinger, hevder Lorentzen.

– Men vi er i en bransje hvor vi må bemanne ut ifra hvordan salget er. Vi kan ikke ha ansatte som ikke har noe å gjøre store deler av uka.

Peggy Hessen Følsvik er ikke imponert over Lorentzens argumentasjon.

– I jernvareforretninger og andre butikker med mange menn, er det nesten bare fulle stillinger. Men der hvor det jobber mange kvinner, finner du plutselig mange deltidsstillinger. Vinmonopolet er en arbeidsplass med mange kvinner, påpeker hun.

Arbeidsmiljøloven er blitt styrket for å begrense bruken av deltid.

– Men det vi opplever tilsier at loven må styrkes ytterligere, sier Følsvik. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse