JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommune mot stat

Både LO Stat og Norsk tjenestemannslag står på resultatet av 2009-oppgjøret når det gjelder pensjon. Fagforbundet vil reforhandle.

stig.christensen@lomedia.no

NTL-leder Jon Leirvåg står fast på standpunktet om ikke å reforhandle pensjon ut fra tariffoppgjøret i 2009.

– Så lenge statsminister Jens Stoltenberg sier klart fra at vi ikke får i pose og sekk, har vi ikke noe å forhandle om, sier Leirvåg, som legger stor vekt på bruttolønnsgarantien, altså at man skal gå av med 66 prosent av brutto lønn.

Han viser til at YS og Unio sammen med LOs forbund i offentlig sektor var enige under forhandlingene i 2009, men at YS bare noen dager etterpå markerte at de ikke var særlig fornøyd.

Alle godtok i 2009

– Alle godtok resultatet av forhandlingene i 2009, også Fagforbundet, sier han.

Fagforbundet har flere medlemmer på deltid og på kortere arbeidstid enn Norsk Tjenestemannslag, men ifølge pensjonsrådgiver Harald Engelstad kommer disse bedre ut med den ordningen offentlig sektor har avtalt, framfor privat sektor.

– Det handler vel om at vi og Fagforbudet har to forskjellige holdninger til dette, sier Leirvåg.

Om hva?

Tone Rønoldtangen ble klippet etter en setning på Dagsrevyen torsdag, der hun sa at de stiller opp hvis Jens Stoltenberg inviterer til forhandlinger.

Født fra 1963

– Det jeg uttalte meg om der var de som er født i 1963 og seinere, for de har vi ikke forhandlet for, sier hun til LO-Aktuelt. Det som sto igjen etter innslaget på Dagsrevyen i går kunne lett tolkes som om LO Stat ønsker en reforhandling av resultatet av forhandlingene i 2009.

– Vi forsvarer resultatet fra 2009 og står på prinsippet om bruttopensjon for våre medlemmer, sier Tone Rønoldtangen. Hun legger til at de ikke har noe imot å diskutere uheldige utslag av pensjonsordningen, men understreker at de ikke har noen planer om å kaste prinsippet om 66 % av sluttlønn over bord. Lederen i LO Stat mener det nå skapes et bilde av at resultatet fra 2009 ikke er til å leve med.

– Våre medlemmer som snart når pensjonsalderen har en god pensjonsordning, mye bedre enn mange i privat sektor. Vi viderefører den gamle ordningen, som er det beste for våre medlemmer, mener lederen i LO Stat.

Hun legger til at det er lite gunstig hvis en part i offentlig sektor (Fagforbundet) begynner å reforhandle, mens LO Stat ikke gjør det.

– Det er uheldig hvis vi får to ulike ordninger i offentlig sektor. Nå er det slik at man uten problemer kan gå fra den ene til den andre, sier hun.

– Stikker ikke dypt

Rådgiver Geirmund Jor i Fagforbundet mener at motsetningene mellom LO i stat og kommune ikke stikker så dypt som man kan få inntrykk av. Han forteller at Fagforbundet har langt flere lavtlønnede medlemmer som kommer dårlig ut.

Jor viser til at Folketrygden allerede i dag har passert 66 prosent av bruttolønna for en del medlemmer og at dette tallet vil stige. Dermed vil stadig flere av medlemmene ikke få noe tjenestepensjon, som de har betalt inn til i en årrekke.

Rådgiveren mener dagens AFP er god og at samordningsfordelen slår gunstig ut, også for deltidsansatte, men at dette ikke vil vare.

Deltidsarbeidende kvinner

Fagforbundet vil ikke blindt gå over til de ordninger man har i privat sektor.

– Det ville bety at mange ikke kan gå av ved 62 år, mener han. Fagforbundet er opptatt av å ivareta dagens nivå for deltidsarbeidende kvinner. Forbundet godtok resultatet av 2009-forhandlingene, men ønsket seg et litt annet resultat. Dette har nå kommet tydeligere fram, og forbundet ser behov for en revisjon. Men Geirmund Jor avviser at forbundet har dårlig tid.

– Tvert imot ønsker vi å se erfaringene fra privat sektor, om folk vil jobbe lenger eller gå av tidlig.

– Men er det ikke uheldig hvis det skulle etableres to ulike pensjonssystemer i offentlig sektor?

– Det spørs jo hva man blir enige om, sier Geirmund Jor.

Annonse
Annonse