JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Har LO glemt uførekravet?

Mona Bjørn og fire andre HK-tillitsvalgte er forundret over at LO ikke følger opp kongressens krav til ny uførepensjon i sine spørsmål til partiene.

lene.svenning@lo-media.no

I dag publiserte LO sine 41 spørsmål til de politiske partiene. Spørsmålene er utarbeidet på bakgrunn av organisasjonens medlemsdebatt og LO-kongressens vedtak nå i mai. LO utfordrer alle de politiske partiene til å svare på spørsmålene. Deretter vil organisasjonen informere sine medlemmer om partienes ståsted.

Uførekrav

LO har imidlertid glemt et viktig spørsmål mener Mona Bjørn, hovedtillitsvalgt i Trondos. Hun og Arne Ervik, hovedtillitsvalgt i Coop Orkla Møre, Berit Rødseth, konserntillitsvalgt i Kappahl, Terje Løkke, klubbleder i Coop Norge og Knut Eriksen, leder i Fiskarorganisasjonenes funksjonærforening, mener LO også skulle ha spurt partiene om hva de mener om den nye uførepensjonsordningen som skal behandles i Stortinget til høsten. På HKs og Mona Bjørns initiativ vedtok LO-kongressen å stille tre krav til den nye uførepensjonen:

•At uføre fortsatt skal skattes som pensjonister og ikke som lønnsmottakere

•At uføre ikke skal omfattes av den såkalte levealdersjusteringen i Folketrygden

•At det behovsprøvde barnetillegget beholdes

Handel og Kontors landsmøte vedtok de samme kravene i fjor høst.

Partienes syn må fram

– Dette blir en av de største sakene til høsten, og gjelder mange av LOs medlemmer. Cirka halvparten blir jo arbeidsufør før oppnådd pensjonsalder, sier Bjørn.

Hun mener det er svært viktig at de ulike partienes syn på en framtidig uførepensjon kommer fram før valget.

Mona Bjørn håper dette dreier seg om en forglemmelse fra LO-sekretariatets side. Hun og de andre HK-tillitsvalgte forventer at LO også sender over disse spørsmålene til partiene.

Fant ikke plass

Ifølge LOs informasjonssjef Jenny Ann Hammerø dreier dette seg ikke om en forglemmelse, men om prioritering.

– Det er veldig mange krav fra både medlemsdebatten og kongressen som ikke er med blant de 41 spørsmålene til partiene. Det er foretatt et utvalg blant mange krav, og dette var ett av mange vi ikke fant plass til, sier hun til HK-Nytt.

Annonse
Annonse