JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Færre lovbrudd i sommer

Sommerpatruljen konkluderer: Færre sommerjobber fører til færre lovbrudd.

torgny.hasaas@lomedia.no

Etter at Buskerud, Oslo og Akershus har gjennomført en uke med LOs sommerpatrulje, kan det virke som om antallet brudd på arbeidsmiljøloven har gått ned. Den foreløpige konklusjonen er at det skyldes at den økonomiske krisa har ført til at færre ungdommer har sommerjobb.

Få i privat sektor

– Vi har nesten ikke møtt på sommervikarer som har vært ansatt i privat sektor. De sommervikarene vi har truffet har vært i offentlig virksomhet. De ungdommene vi har møtt har hatt mer langvarige ansettelsesforhold og da har det som regel vært mer ordnete forhold, sier LOs ungdomssekretær i Buskerud, Lena Reitan, til LO-Aktuelt.

Mange besøk

Buskerud har avsluttet sin sommerpatrulje. De har gjennomført 395 bedriftsbesøk og funnet 40 brudd. Det gir brudd i rundt ti prosent av tilfellene.

Sommerpatruljen i Oslo og Akershus går over to uker. I løpet av den første uka besøkte de 143 bedrifter og fant brudd på arbeidsmiljøloven på 20 av stedene. Det gir lovbrudd i 14 prosent av tilfellene.

Vil ikke vektlegge nedgang

De senere årene har lovbruddprosenten ligget på rundt 20, så det har vært en markert nedgang i år.

– Vi skal ikke legge for mye i denne prosenten, for hvis vi oppsøker bare de aller verste stedene så er det ikke noe vanskelig å få den til å bli 100 prosent, sier ungdomsrådgiver i LO, Robert René Hansen.

Gjengangere

– De vanligste feilene vi oppdager er at de ansatte ikke har ansettelseskontrakt eller at de jobber mye overtid uten å få overtidsbetaling, sier LOs ungdomssekretær i Akershus, Tonje Brenna.

Annonse

Flere saker

Annonse