JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Færre HK-bransjer

Medlemmene i HK vil i framtida sortere under ni og ikke 15 bransjeråd. HKs representantskap mener dette vil skape mer engasjement om tariffpolitikk og næringspolitikk.

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Det var etter at sammenslåingsprosjektet Forbund1 havarerte i 2005, at Handel og Kontor startet en gransking av egen oppbygging. Målet var å finne fram til en mer hensiktsmessig organisasjon for de drøyt 63.000 medlemmene.

Små skritt

Første skritt på veien var en debatt før HKs landsmøte i fjor. Organisasjonsoppbygging sto deretter på sakskartet på møtet, men der ble det ikke gjort de helt store grepene. Landsmøtet vedtok riktignok å avvikle det tariffpolitiske rådet Faglig forum, og overføre forumets myndighet til representantskapet. Heretter er det representantskapet som skal foreta prioriteringene rundt tariffoppgjørene.

Men landsmøtedelegatene ville også at bransjeorganiseringen av forbundet skulle ses nærmere på. Mange hevdet at bransjeinndelingen, som ble innført i 2000, ikke har fungert optimalt. Medlemmene ønsket endring for å få opp aktiviteten både lokalt og sentralt, og ba forbundsstyret følge opp.

Inndelt på nytt

I vår har et utvalg vært i sving. Også deres analyser viser at dagens oppbygging ikke gir nok aktivitet i de 15 bransjerådene. Utvalget foreslår derfor at antallet bransjeråd reduseres og at inndelingen blir gjort etter andre kriterier enn i dag.

– Vi vil dyrke rådenes arbeid med både tariffpolitikk og næringspolitikk. Den nye inndelingen av bransjeråd bærer preg av det. De er satt sammen ut fra likhet i overenskomst og arbeidsgivermotpart, sier Bjørn Mietinen, som har ledet utvalgsarbeidet.

HK-nestlederen understreker også at færre bransjeråd gjør at hvert av dem får en representant i representantskapet. – Det er mer fornuftig enn dagens ordning hvor det er de ni største som møter og med de andre som vara, legger Mietinen til.

Ingen automatikk

HKs representantskap diskuterte nylig organisasjonskartet. Med noen justeringer, ble den nye inndelingen vedtatt. (Se faktaramme).

Den store saken i debatten var om man er nødt til å påta seg verv lokalt for å kunne delta i arbeid med tariffpolitikk og næringspolitikk sentralt. Det ble vist til at mange av de aktive tillitsvalgte slites ut når ett verv leder til et annet, og at du er nødt til å gå hele veien gjennom organisasjonskartet for å kunne ha påvirkningskraft sentralt.

HK-leder Sture Arntzen mener man bør ha såpass fleksible retningslinjer at de ulike rådene selv får bestemme hva som er mest hensiktsmessig for dem.

Ikke slit ut de aktive

– Hovedpoenget er å trekke med oss flest mulig flinke og aktive tillitsvalgte også sentralt, men uten at vi kveler dem. Det holder at de har en viss regional aktivitet, for det har med representasjon å gjøre, understreker han.

Jorunn Martinsen i HK detaljhandel er glad for at man tenker fleksibelt på dette området. – Etter hvert har enkelte så mange verv at de til slutt når et punkt hvor de ikke orker mer. Det er fint at vi kan dele vervene på flere, sier hun.

HK detaljhandel

HK Samfo

HK kontor NHO

HK kontor HSH

HK luftfart og reiseliv

HK fagbevegelse

HK bank, forsikring og eiendom

HK organisasjon og kultur

HK vin- og brennevinfunksjonærenes forening

Annonse

Flere saker

Annonse

HK detaljhandel

HK Samfo

HK kontor NHO

HK kontor HSH

HK luftfart og reiseliv

HK fagbevegelse

HK bank, forsikring og eiendom

HK organisasjon og kultur

HK vin- og brennevinfunksjonærenes forening