JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nektes innsyn i lønn

HK-klubben i Norli får ikke vite hva de uorganiserte kollegene tjener. Nå venter forhandlinger på høyere hold.

eva.ler.nilsen@lomedia.no

I forbindelse med de lokale forhandlingene i bedriften krevde HK-klubben å få vite hva alle de ansatte i Norli tjener. Bedriften nektet å gi dem det. Nå vil klubben at Handel og Kontor diskuterer saken med arbeidsgiverorganisasjonen HSH.

Overrasket

Hovedtillitsvalgte John Thomas Suhr er overrasket over holdningen til de nye eierne. Han sier at HK-klubben var lovet et bedre samarbeid etter at Aschehoug overtok bokhandelkjeden tidligere i år. Å bli nektet innsyn i lønn i forbindelse med forhandlinger var en av de tingene han trodde var historie. Suhr synes det er ille at ledelsen hindrer dem i å utføre jobben sin på en forsvarlig måte.

– Vi har ikke noe grunnlag for å vurdere hvordan lokale lønnstillegg skal fordeles uten å ha total oversikt over lønnsnivåene. Vi vet heller ikke om det praktiseres likelønn i bedriften, påpeker han.

Suhr mener man ikke kan snakke om et likeverdig partssamarbeid så lenge klubben og ledelsen ikke sitter på de samme opplysningene.

Har en dom

22. juni ga de opp forhandlingene. De ble verken enige om innsyn, i hvilken utstrekning sentrale tillegg skal gis til ansatte med kompetanse- eller ansvarstillegg eller tjenestepensjon. Uenighetsprotokollen er gitt til Handel og Kontor. Forbundet sendte denne uka brev til arbeidsgiverorganisasjonen HSH og ba om et forhandlingsmøte.

– At bedriften ikke ønsker å utlevere lønnsopplysninger for alle ansatte innebærer en obstruksjon av de tillitsvalgtes arbeid, skriver HK i brevet.

Regionsekretær Torbjørn Brox Rognmo sier til HK-Nytt at han ikke ser en eneste grunn for å nekte de ansatte innsyn i lønn. Han viser til hovedavtalebestemmelser, en arbeidsrettsdom fra desember og en uttalelse fra Datatilsynet, som alle slår fast de tillitsvalgtes rett til innsyn.

Evig kamp

Rognmo er oppgitt over arbeidsgiverne som, til tross for både avtalebestemmelser og dommer, fortsetter å hindre lokalt klubbarbeid.

– Det finnes bestemmelser i tariffavtalen som sier at de tillitsvalgte kan forhandle dersom det er urimelig avlønning i bedriften. Men hvordan kan en tillitsvalgt påpeke slike forhold uten å ha oversikten, spør han.

Rognmo mener arbeidsgiverne må innse at lønn ikke kan være på individuelt nivå for enhver pris, og håper å komme til enighet med HSH.

Prøver en omvei

Forhandlingene med HSH kommer trolig ikke til å finne sted før over sommeren. John Thomas Suhr synes det er bra dersom partene sentralt kan avklare hvordan innsynsretten er tenkt praktisert innenfor dette tariffområdet. Men han har ikke tid til å vente på det før han kan fortsette lokale forhandlinger i bokhandelkjeden.

– Vi vurderer nå å sende et brev til de uorganiserte der vi ber dem gi oss lønnsopplysninger eller gi oss fullmakt til å innhente dem, forteller Suhr. Av de 550 ansatte er 250 uorganisert. Resten er i HK-klubben.

Ledelsen skeptisk

Bedriftsledelsen i Norli mener klubbens planer om å kontakte de uorganiserte direkte, vil være i strid med prinsippene for partssamarbeid. Dessuten hevder de at lønningskontoret ikke har systemer for å lage lønnsrapporter over ansattegrupper slik klubben ber om. Men de lover å ha det på plass til neste tariffoppgjør, ifølge protokollen fra forhandlingene.

– Vi har såvidt startet en dialog om dette, sier HR-direktør Karin Dramdal Klæboe til HK-Nytt. Hun har ingen ytterligere kommentar til saken.

Annonse
Annonse