JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

HK gir seg ikke

Fabrizio Sparvieri har fått ny jobb. Men Handel og Kontor vil gå rettens vei for å få slått fast at italienerens midlertidige arbeidskontrakter med «Leger uten grenser» var ulovlig.

lene.svenning@lo-media.no

I begynnelsen av juli skrev HK-Nytt om 26 år gamle Fabrizio Sparvieri som jobbet som gateverver for Leger uten grenser i Trondheim. I løpet av få måneder hadde den ene midlertidige arbeidskontrakten med organisasjonen avløst den andre.

Ingen ny kontrakt

Det var Sparvieri ikke fornøyd med. Han tok kontakt med både Arbeidstilsynet og Handel og Kontor i Trondheim, som begge mente at kontraktene var ulovlige. Arbeidsmiljøloven gir muligheter til å ansette midlertidige, men her var ikke vilkårene tilstede, mente begge instanser.

HK mente Sparvieri hadde krav på fast jobb i Leger uten grenser, og tok kontakt med organisasjonen. Kort tid etter fikk italieneren beskjed om at han måtte akseptere betingelsene eller slutte i jobben. Da arbeidskontrakten gikk ut, fikk han ikke en ny. Sparvieri mener det er hans kontakt med Handel og Kontor som er årsaken til det.

Lovlig

Leger uten grenser forsvarer bruken av midlertidige arbeidskontrakter.

– Vi har bestemt oss for å bruke korte kontrakter. Hvis det viser seg å gå dårlig i en by, kan vi trappe ned på aktiviteten, sa Christiansen i juli.

Organisasjonen mener de har rett til å ansette folk på midlertidig basis. Om lag 40 gateververe er ansatt i Leger uten grenser. Disse jobber i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim.

Til retten

Nå har Fabrizio Sparvieri fått seg ny jobb i en barnehage i Trondheim. Det forhindrer ikke HK å gå videre med saken. I dag har de sendt saken over til LOs juridiske avdeling.

– For oss er dette en prinsipiell sak som vi vil ha en avklaring på. Vi mener Leger uten grenser ikke har grunnlag for å ansette på midlertidig basis. Selv om de kaller denne typen arbeid for et prosjekt, er verving noe som foregår kontinuerlig, og som er en viktig del av organisasjonens inntektsgrunnlag, sier Frode Olsen, regionsekretær i HK region Midt-Norge.

Prinsippsak

Olsen mener denne saken angår langt flere enn Sparvieri.

– Det foregår hele tiden en debatt om bruk av midlertidige ansettelser. De borgerlige partiene sier at det skal bli mer av det hvis de får flertall i stortingsvalget. Her har vi fått en forsmak på hva det vil bety, sier Olsen.

En eventuell rettssak vil sannsynligvis ikke finne sted før til neste år.

Annonse
Annonse