JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vant pensjonsrettssak

260 ansatte i Fokus Bank gikk til rettssak mot bedriften da den tvangsavviklet pensjonsordningen deres. I går ga lagmannsretten dem medhold.

einar.fjellvik@lomedia.no

– Dette er en historisk og svært viktig prinsipiell seier, sier advokat Pål Behrens i Finansforbundet. Han har prosedert saken som har røtter tilbake til 2003.

Da etablerte Fokus Bank en innskuddsbasert pensjonsordning. Denne ble obligatorisk for alle nyansatte. De som allerede var ansatt fikk velge om de ville gå over til den nye ordningen eller fortsette i den gamle, ytelsesbaserte pensjonsordningen.

200 000 i tap

To år senere vedtok bankens styre, til protester fra de ansatte, å avvikle den gamle ytelsesordningen og overføre alle ansatte til den nye innskuddsordningen. De ansatte hevdet at de ville tape i gjennomsnitt 200 000 kroner på denne tvangsomleggingen.

Tap ble til seier

I februar 2008 stevnet Finansforbundet bedriften for retten på vegne av 258 ansatte. Det ble tap i tingretten, men saken ble anket til lagmannsretten – og der ble resultatet seier for de ansatte.

– Retten mener pensjon er å anse som en opparbeidet rettighet som står sentralt i de ansattes samlede lønnsvilkår, sier Pål Behrens til NTB.

Umoralsk

– Fokus Bank har opptredd umoralsk og uetisk. Først later de som vi har et valg, deretter stryker de bare dette ensidig, sier Turid Levin, tidligere ansatte i Fokus i 39 år, i en kommentar til Stavanger Aftenblad.

Levin understreker at det ikke har vært noen drømmesituasjon å gå til rettssak mot sin egen arbeidsgiver, men hun gleder seg over lagmannsrettens dom og håper den blir stående.

Annonse

Flere saker

Annonse