JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsgapet består

Kvinner tjener fortsatt bare 85 prosent av hva menn tjener. HK-nestleder Peggy Hessen Følsvik mener det skyldes både individuell lønnsfastsettelse og all deltidsjobbingen.

eva.ler.nilsen@lomedia.no

I 2008 tjente kvinner gjennomsnittlig 85 kroner for hver 100-lapp menn tjente, mot 84 kroner i 1997, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Lønnsgapet har dermed ligget temmelig stabilt de siste ti årene. Innenfor finanssektoren og varehandelen er lønnsforskjeller enda større.

Verst i finans

Ifølge SSB er lønnsgapet størst i privat sektor, hvor man finner de fleste arbeidstakerne. Her var kvinners andel av menns lønn på 83,5 prosent i 2008. Tallet for offentlig sektor er 88,4 prosent.

Verst er det i finansnæringen. Her har kvinners gjennomsnittslønn i forhold til menn gått ned de siste årene – fra 73,4 prosent i 1997 til 65,3 prosent i 2008.

I varehandelen er kvinners andel av menns lønn 80,5 prosent, en økning fra 78,3 i 1997. – I denne næringen har de et relativt lavt lønnsnivå, og den er preget av høy kvinneandel og mange deltidsansatte, forklarer SSB.

Trenger kollektive avtaler

Peggy Hessen Følsvik synes tallene er nedslående. At det står så ille til med likelønn innenfor enkelte sektorer bør få mange til å våkne, mener hun og viser særlig til finanssektoren.

– Jeg tror den ulike lønna mellom kvinner og menn i denne sektoren skyldes at det ikke finnes sentral lønnsdannelse. Her ser vi virkelig resultatet av at ansvaret for lønnsforhandlinger er sluppet helt fritt, sier Følsvik og advarer mot at dette skal skje i andre bransjer og sektorer.

– Det er viktig å merke seg hva de politiske partiene mener om dette. Fremskrittspartiet vil jo ha vekk alle kollektive, landsomfattende tariffavtaler. Vel, her ser vi konsekvensen. Gir vi opp det prinsippet, får vi ulikelønn. Det er en veldig farlig vei å gå, advarer hun.

Deltid trekker ned

Innenfor varehandelen har utviklingen tross alt gått riktig vei, men fortsatt er det stor forskjell på hva kvinner og menn tjener. HK-nestlederen mener det skyldes to ting: At mange kvinner er deltidsansatt, mens menn jobber full tid og at menn i større grad er ledere.

– Når du er deltidsansatt har du ikke den samme karriereutviklingen som en heltidsansatt. Da får vi gjennomsnittlig ulik lønn mellom kjønnene, sier hun.

Bedre enn EU…

Hvis man sammenligner lønnsnivåene til kvinner og menn i Norge med resten av Europa, er lønnsforskjellene noe mindre mellom kjønnene her til lands. I snitt tjente kvinner i EU 83 prosent av menn i 2007. I våre nærmeste naboland er også lønnsgapet litt større enn i Norge. I Danmark og Sverige tjente kvinner 82 prosent av menns lønn, mens de i Finland kun tjente 80 prosent av det mennene gjorde i 2007, viser SSB-tallene.

…men ingen utvikling

SSB viser til at både kvinner og menn har hatt jevn lønnsvekst, men uten at kvinner har nærmet seg menns lønnsnivå. Byrået mener det kjønnsdelte arbeidsmarkedet i Norge er en av grunnene til at lønnsgapet opprettholdes år etter år:

– Kvinner har både andre stillingstyper enn menn og jobber innenfor andre næringer. Rundt 68 prosent av alle ledere i 2008 er for eksempel menn, mens 82 prosent av alle som jobber med helse og sosiale tjenester i 2008 er kvinner, skriver SSB på sine nettsider.

Annonse

Flere saker

Annonse