JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valget avgjøres ikke på jobben

To av tre diskuterer politikk på jobben, men bare seks prosent sier at dette har stor eller ganske stor betydning for partivalget.

stig.christensen@lomedia.no

tri.nguyen@lomedia.no

Hos YiT på Nydalshøyden monterer Kristina Wendt og Christian Larsen ledninger. De har bare to måneder på seg til å gjøre bygget ferdig før TVNorge skal flytte inn. Men selv om de har det travelt med å bli ferdig, innrømmer de at det av og til er rom for politiske diskusjoner innimellom jobbingen.

– Diskusjonene er for det meste muntre og ikke så innbitte. De er mer hyggelige enn konfliktfylte. Det er ikke så høyt politisk engasjement her, men man merker at valget nærmer seg, sier Larsen.

Når Larsen og Wendt prater med LO-Aktuelt, tar det ikke lang tid før kolleger hiver seg med. Politikk er visst noe som engasjerer på arbeidsplassen, selv om det ikke er avgjørende for folks valg.

– Norge er verdens beste land å bo i, og politikken til de forskjellige partiene er nokså lik. Alle partier har noe fornuftig og alle har noe dårlig med seg, skyter kollega Vegard Gulbrandsen inn. Selv har han tatt politiske tester på nettet, og forteller at resultatene der er viktigere enn diskusjonene på jobb.

– Det kunne vært interessant å la FrP prøve seg og se hva de får utrettet, så er vi ferdig med det, sier AP-tilhengeren Larsen.

Han og Wendt har allerede bestemt seg for hvilket parti de støtter og tviler på at diskusjonene på jobb kan endre deres meninger.

– Det kan jo hende at man kan forandre mening, hvis noen på jobben er særlig engasjerte og særlig flinke til å argumentere, men jeg tror ikke det vil skje med meg, sier Wendt.

Kun seks prosent

I en meningsmåling Opinion har gjennomført for LO media svarer kun seks prosent at diskusjoner på arbeidsplassen har svært stor (en

prosent) eller ganske stor (fem prosent) betydning for valg av parti.

Likevel er det mange som diskuterer politiske spørsmål på jobben, 45 prosent «av og til», og 20 prosent «ofte». Flere i offentlig enn privat sektor snakker politikk på jobben og flere eldre enn folk under 30 år. LO-medlemmer diskuterer politiske spørsmål på arbeidsplassen i litt større grad enn medlemmer av Akademikerne.

Merker engasjement

LOs nestleder, Tore Arne Solbakken, er forundret over at diskusjonene på jobben tilsynelatende betyr så lite for partivalget:

– Det høres litt pussig ut. Min erfaring er at folk er engasjert i arbeidslivsspørsmål når vi er ute på arbeidsplassene, sier Solbakken til LO-Aktuelt.

Han viser imidlertid til mediene, spesielt TV, som en viktig påvirkningskanal. Resultatet fra Opinion-undersøkelsen vil ikke påvirke LOs strategi i valgkampen på noen måte, forsikrer Solbakken.

– Vi skal besøke en lang rekke arbeidsplasser, og klargjøre forskjellene på partiene, blant annet ut fra den brosjyren vi har laget om skillelinjene mellom partiene.

– Kan undersøkelsen tolkes slik at potensialet for større påvirkning på arbeidstakerne er stort?

– Ja, sier Solbakken, som for øvrig har merket seg at LO-medlemmer som stemmer FrP i hovedsak er uenig med partiet i arbeidslivspolitikken.

Opinion har foretatt en valgundersøkelse for LO Media.

1 000 personer har svart på til sammen 23 spørsmål.

Undersøkelsen ble gjennomført i tiden 5. ¬ 11. august

Annonse
Annonse

Opinion har foretatt en valgundersøkelse for LO Media.

1 000 personer har svart på til sammen 23 spørsmål.

Undersøkelsen ble gjennomført i tiden 5. ¬ 11. august