JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Obama på sitt beste

Stoltenberg applauderer den amerikanske presidentens tale.

President Barack Obama leverte en usedvanlig god tale til FNs hovedforsamling, mener statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Espen Barth Eide.

– Det var Obama på sitt beste, sa Stoltenberg i FNs rosehage langs East River i New York tirsdag.

– Det var en veldig essensiell Obama-tale. Jeg vil legge til grunn at han har jobbet mye med denne selv, supplerte Eide da de to møtte norsk presse rett etter talen.

– Les også: Vil diskutere French-saken

Den amerikanske presidenten sa blant annet at forbudet mot kjemiske våpen må håndheves i Syria. Han oppfordret verdenssamfunnet til å bruke FN for å få dette gjort.

– Det var en invitasjon til at verden skal samarbeide gjennom FN og de andre institusjonene vi har, for å løse de mest alvorlige konfliktene. Israel, Palestina, Iran og Syria, sier Stoltenberg, som omtaler talen som grundig og god.

– Den var helt i tråd med norske synspunkter og holdninger i forhold hvordan konflikter skal løses, oppsummerer statsministeren.

– Les også: Assad: Jeg trenger ett år

USA og Obama har tidligere truet Syria med militære aksjoner og sagt de er villige til å gjennomføre dette uten støtte i FN. Statsministeren understreker likevel at han oppfatter at Obama aller helst vil oppnå så bred enighet som mulig i saken.

– USA har ikke noe selvstendig ønske om å løse konflikter på egen hånd, men han ga jo uttrykk for at hvis man skal unngå at man bruker militær makt uten folkerettslig forankring, så må jo verden bli flinkere til å bruke de institusjonene folkeretten har skapt, som FN, sier Stoltenberg til NTB.

Den avtroppende regjeringssjefen mener at Syria-konflikten absolutt er den mest umiddelbare testen akkurat nå. For at tirsdagens tale skal bli mer enn bare optimisme, mener han FN må vise at de kan handle.

– Obama var veldig klar på at nå må man iverksette den enigheten som nå er oppnådd med Russland om å avskaffe Syrisk beholdning av kjemiske våpen. Men det er et langt stykke fra en enighet her i New York til at det faktisk skjer på bakken i Syria, sier statsministeren. (ANB–NTB)

Annonse
Annonse