JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skatt på timeplanen

Aurora og Hedda hadde LOs Gerd Kristiansen som lærer for en dag, og NHOs Petter Haas Brubakk lønnet en brannmann like bra som en banksjef.

stig.christensen@lomedia.no

Dessuten hentet NHO-direktøren inn 1/3 i skatt på den store skoledagen mot svart arbeid som ble arrangert i alle fylker i dag. I Oslo hadde skattedirektøren en slått seg sammen med LO, NHO, YS, KS og UNIO. Organisasjons-toppene var på Bøler skole og undervist i lokalsamfunnets behov for skatt og tjenester. LO-Aktuelt fulgte LOs nestleder Gerd Kristiansen og NHOs direktør Petter Haas Brubakk i et par timer i klasse 4 B.

Hva er skatt?

Organisasjonene Samarbeid mot svart økonomi og Ungt entreprenørskap hadde gått sammen om oppegget.

Hva er skatt og hva bruker vi skattepengene til, var de store spørsmål da LO- og NHO-toppene tegnet og fortalte. Først skulle man bygge opp et lokalsamfunn og ta noen valg i den forbindelse.

- Vi kan ikke bare ha butikker eller bare brannstasjoner. Vi må lage et lokalsamfunn det er best mulig å bo i, sa Gerd Kristiansen. Hun delte ut små lapper med «byggepoeng» til elevene. En butikk kostet 10 byggepoeng, et sykehus eller rådhus 15 osv. En lekeplass var i utgangspunktet gratis, men ikke helt gratis likevel, viste det seg. Alt koster, og det gjaldt å velge seg et lokalsamfunn der flest mulig behov var dekket.

- Kjempegøy

- Dette har vært en flott dag, og ungene synes dette er kjempegøy. De sier det selv og jeg ser det på dem, sier lærer Hilde Jacobsen. Aurora og Hedda er enige:

- Vi lærer ting vi ikke kunne fra før.

Opplegget fungerte pedagogisk godt.

- Ikke minst det å måtte ta beslutninger i gruppa. Først fulgte de egne behov, men etter hvert var elevene mer over på hva lokalsamfunnet trengte, mener Jacobsen, som forteller det har gått bedre og bedre utover dagen. Michel mener dette har vært en superdag og Mikkel ville gjerne hatt flere dager som denne.

- Vet dere hva LO og NHO er, spør vi.

Svart arbeid

- Det er noen høyt oppe i samfunnet, sier de to og venter på undervisning i «svart arbeid». En av dem konkluderer med at du ikke trenger å være svart for å utføre svart arbeid.

Mikkel forklarer:

- Hvis jeg er rørlegger og reparerer noe for Michel og putter pengene rett i lomma uten å si fra (til skattevesenet), så er det svart arbeid.

Jobber for samfunnet

En rekke yrkesgrupper blir nevnt, gatefeier, brannmann, ambulansesjåfør, politi. Alle skal ha lønn, og de betales av det offentlige. Av skattepengene.

Penger blir utbetalt og skatt betalt inn igjen, i klasserommet. Både LO og NHO står i denne sammenheng for likelønn og flat skatt på 33 prosent. 3000 kroner ut og 1000 kroner inn. Det er enkelt og forståelig, og elevene lærer noe nytt.

- Hvem betaler disse for å gjøre jobben?

- Skatten, er svaret.

Brubakk minner om at skattedirektøren er i rommet ved siden av, så her gjelder det at alle betaler skatten sin.

- Nå har alle betalt skatt, sa nå skal vi betale lønn til politi, lærer, ambulansesjåfør og brannmann, de som jobber for samfunnet, sier NHO-mannen.

På bred basis

Gerd Kristiansen sier til LO-Aktuelt at dette må implementeres i skolen på breiere basis. NHO-Brubakk er enig. Begge organisasjoner har mer ressurser å sette inn, og begge er med i Samarbeid mot svart økonomi (SMSØ), som arrangerer dette sammen med Ungt Entreprenørskap Norge.

Karl Børre Reite i SMSØ viser til at de dekker opp 50 prosent av hvert eneste årskull i videregående skole med to timers undervisning, men at de ikke har noe i grunnskolen. Dette inspirerer til å starte tidligere.

- Det at elevene må reflektere og ta stilling fungerer veldig godt, konkluderer han.

Samarbeid mot svart økonomi (SMSØ) og Ungt Entreprenørskap har i dag vært ute i utvalgte skoler i alle fylker og undervist om svart arbeid og skatt sammen med LO, NHO, YS, UNIO og KS.

1500 elever i 4. klasse deltok.

Annonse
Annonse

Samarbeid mot svart økonomi (SMSØ) og Ungt Entreprenørskap har i dag vært ute i utvalgte skoler i alle fylker og undervist om svart arbeid og skatt sammen med LO, NHO, YS, UNIO og KS.

1500 elever i 4. klasse deltok.