JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kraftig nedgang i fattigdommen

Siden den rødgrønne regjeringa overtok i 2005 har fattigdommen i Norge blitt redusert med 20 prosent.

torgny.hasaas@lomedia.no

I 2005 var antall sosialhjelpsmottagere per 1000 innbyggere 18,6. I 2008 var antallet redusert til 14,9. Dette viser tall LOs samfunnspolitiske avdeling publiserer i et Samfunnsnotat.

I valgkampen har de rødgrønnes kamp mot fattigdommen blitt karakterisert som mislykket, ikke minst på bakgrunn av at SVs partileder i 2005 sa at hun skulle fjerne fattigdommen med et pennestrøk.

Færre på sosialhjelp Men tallene fra LO viser at i årene med rødgrønn regjering har det blitt færre fattige også målt i antall sosialhjelpsmottakere.

– Jeg mener at antall sosialhjelpsmottakere er det mest sikre når man skal måle antall fattige i et samfunn, sier lederen for LOs samfunnspolitiske avdeling, Stein Reegård.

– Siden 2005 har det vært en nedgang i antall sosialhjelpsmottakere i absolutte tall. I tillegg har det vært en betydelig befolkningsvekst, så andelen sosialhjelpsmottakere har gått ned med rundt 20 prosent de siste årene.

Altfor svart bilde Reegård mener at det har vært tegnet et altfor svart bilde av utviklingen.

– Det kommer dels av at det har vært brukt gamle tall fra 2006 og 2007, og dels andre indikatorer. Vi har nå oppdatert tallene fram til og med 2008, sier avdelingslederen.

– Men har ikke dette sammenheng med at vi i disse årene har hatt en konjunkturoppgang?

– Jo, og det er en kjent sak at høy sysselsetting og lave inntektsforskjeller er den beste medisinen mot fattigdom. De konkrete fattigdomstiltakene blir bare plastring, avslutter Reegård.

Annonse
Annonse