JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sekstimersdag mot uførhet

SV vil innføre sekstimersdag for arbeidstakere med krevende omsorgsoppgaver i hjemmet, blant annet for å forhindre uførhet.

YS finner forslaget interessant.

– Redusert arbeidsdag er et av flere bidrag som kan gjøre at flere står lenger i jobb. Vi vil følge opp dette i arbeidslivspolitisk råd og gjennom tarifforhandlingene, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim til NTB.

Han understreker at tilbud om kortere arbeidsdag bør gis individuelt og tidsbestemt, og ikke som et generelt gode til bestemte grupper.

– I samarbeid med organisasjonene bør arbeidstaker og arbeidsgiver finne fram til gode løsninger for den enkelte, sier Kvalheim.

Frafall

En fersk undersøkelse som Arbeidsforskningsinstituttet har utført for YS blant offentlig ansatte med lavere utdanning, viser at tre av ti ansatte i såkalte velferdsyrker er usikre på om de kommer til å fortsette i jobben. 7 prosent av de spurte regner med at de er blitt uføre om fem år.

Et slikt frafall vil ramme helse- og omsorgssektoren hardt, i likhet med barnehager, skoler og forvaltning i stat og kommune. SVs sosialpolitiske talskvinne Karin Andersen mener det er på høy tid å tenke nytt.

– Redusert arbeidsdag i perioder med stor omsorgsbelastning er et av flere bidrag til å hindre frafallet. Ved å lette belastningen for den enkelte, sikrer man at flere blir stående i hel stilling. Tilrettelegging vil også bidra til å unngå framtidig uførhet. Derfor er redusert arbeidsdag en oppskrift på økt bemanning, også innenfor pleiesektoren, sier Andersen til NTB.

Hun lanserte forslaget om forsøk med sekstimers arbeidsdag i et intervju med Klassekampen i forrige uke, og understreker at hun er åpen for å diskutere hvordan dette skal gjennomføres i praksis.

Om lag 35.000 arbeidstakere i alderen 35-55 år har omsorgsansvar for egne barn og foreldre som trenger ekstra hjelp, ifølge Klassekampen. Loven gir rett til ti dagers permisjon for å gi nødvendig omsorg til nær familie, men ikke alle er sikret lønn under slik permisjon.

Lavtlønte

Arbeidsforskningsinstituttet har identifisert et betydelig potensial for arbeidskraft blant de 400.000 uten høyere utdanning i offentlig sektor. Bare ved å redusere bruken av ufrivillig deltid og halvere omsorgsrelatert deltid vil 21.300 årsverk bli frigjort.

Undersøkelsen inngår i Arbeidslivsbarometeret som YS får utarbeidet hvert år. Det viser at avgangstrusselen ikke er forbeholdt offentlig sektor, men gruppen av lavtlønte er overrepresentert også i det private.

– At det er bedre å være rik og frisk enn syk og fattig, er ingen nyhet. Det er krevende yrker med store belastninger både fysisk og mentalt vi har å gjøre med. Jeg har selv jobbet som barnehageassistent i 17 år og vet hva jeg snakker om, sier SVs Karin Andersen.

Overgang

Hun mener et nøkkelgrep for arbeidsgivere i så vel offentlig som privat sektor, er å ansette nok folk og legge til rette for en overgang fra deltid til heltid.

YS-leder Tore Eugen Kvalheim er enig. Han mener de fleste arbeidstakere ønsker å jobbe, men at de av ulike grunner skyves ut.

– Mange arbeidsgivere evner ikke å legge til rette for at de kan gjøre en jobb. Det er ikke tvil om at løsningene finnes på den enkelte arbeidsplass, sier han.

Økt satsing på inkluderende arbeidsliv, tettere oppfølging fra Nav og satsing på etter- og videreutdanning er andre tiltak YS etterspør for å sikre at flere står lenger i jobb. (ANB-NTB)

.

Annonse

Flere saker

Annonse