JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Glede og lettelse

Brede smil og senkede skuldre preger reaksjonene fra lederne i LO-forbundene på valgresultatet.

– Vi hadde mye å tape, og derfor har dette vært en veldig viktig valgkamp for oss, sier Hans Felix i EL & IT Forbundet til Nettverk .

I EL & IT har stort og smått vært ute på stands, mobilisert med avisinnlegg, på Youtube og med egne grupper på Facebook.

– Hvor viktig har LOs mobilisering vært?

– Jeg tror vi har vært tungen på vektskålen. Selvfølgelig har partienes valgkamparbeidere gjort en formidabel jobb, men vi i LO og forbundene har stått på vi også. Vi har enstemmig anbefalt de rødgrønne, men det fordrer også at regjeringen leverer. Det har de gjort de siste fire årene, og vi kommer til å kreve at de fortsetter i samme stil, sier Felix.

Utrolig glad

Lederen i Arbeidsmandsforbundet, Erna C. Hagensen, er glad og lettet over at det ser ut til å bli rødgrønn regjering i fire år til.

Dette ser bra ut. Jeg har vært veldig spent i hele dag. Da jeg så de første valgdagsmålingene ble jeg utrolig glad og lettet, sier hun.

Men selv i seiersrusen har hun en klar formaning til en ny rødgrønn regjering.

De rødgrønne hadde aldri fått dette valgresultatet uten støtte fra fagbevegelsen. Nå har regjeringen fått fornyet tillit. Og det er viktig at de leverer. Hverdagen begynner igjen i morgen.

Lykke til!

Jeg er glad og lettet, sier HK-leder Sture Arntzen.

Dette gir Handel og Kontor en god mulighet til å få gjennomført mange av de vedtakene som landsmøtet vårt fattet. Vårt engasjement ser ut til å bli kronet med seier, og vi ser lysere på landsmøteperioden. Vi ønsker den rødgrønne regjeringen lykke til videre og ser fram til et godt faglig-politisk samarbeid.

Kvinnelønnsløft

– Det er Regjeringen som har arbeidsgiveransvaret for oss statsansatte. Da er det viktig med en regjering som ser på samarbeidet med oss som en styrke, sier NTL-leder Turid Lilleheie til Aktuell.no .

Lilleheie har kjempet innbitt for likelønn i lang tid. Nå forventer hun resultater.

– Likelønn er et must. Det er en selvfølge at vi nå må få til et kvinnelønnsløft, framholder NTL-lederen, som også har klare forventninger om opprydding i bruken av midlertidig ansattei staten.

Svært godt fornøyd

– Valgnatten var spennende, ikke minst da mandatene begynte å veksle. Men jeg hadde hele tiden roen og en god følelse, og nå er jeg både lettet og glad, sier Davidsen til Fagbladet .

Han berømmer alle som har stått på for å sikre den rødgrønne valgseieren og trekker fram fire sentrale utfordringer for den nye rødgrønne regjeringen:

– Først og fremst må innsatsen med å forbedre kommuneøkonomien videre føres, slik at kommunene blir i stand til å yte de kvalitetstjenestene som innbyggerne i et velferdssamfunn bør ha.

– Deretter er det også viktig å forsterke arbeidet med arbeidstakernes faglige rettigheter og økt medbestemmelse, slik at vi kan få til den arbeidslivsreformen som ligger i Arbeiderpartiets slagord: Alle skal med.

– Fattigdom og forskjellsnorge er en tredje stor utfordring der jeg forventer at en ny rødgrønn regjering viderefører og forsterker innsatsen.

– I tillegg har vi arbeidet med kvalitet i eldreomsorgen, en bedre skole for alle, og helseinnsatsen. Dette er områder der jeg forventer at regjeringen takker for fagbevegelsens innsats og velgernes tillit, og leverer, sier Davidsen.

Fortsatt jobb

Kampen mot sosial dumping til sjøs fortsetter med uforminsket styrke. Valgresultatet endrer ikke på det, sier leder i Norsk Sjømannsforbund Jacqueline Smith.

Norsk Sjømannsforbund stilte med nesten 30 personer på Arbeiderpartiets valgvake i går kveld og i natt. De fikk full uttelling.

For sjøfolkene betydde en rødgrønn seier at vi fortsatt kan ha jobber å gå til, sier Jacqueline Smith til Maritim Logg når det gjenstår resultater fra kun ni av 430 kommuner.

Takker Sponheim

Også Transportarbeiderforbundets Roger Hansen er svært fornøyd med at den rødgrønne regjeringa fortsetter. Han framhever at fagbevegelsen har vært klar og tydelig i de politiske kravene og ønskene.

Vi har klart å overbevise våre medlemmer om at politisk arbeid er viktig. Vi har reist kamp mot sosial dumping og pekt på truslene om å svekke arbeidsmiljøloven. Folk har forstått at det er en sammenheng mellom politiske saker og valg.

Roger Hansen vil også ha fram at partileder Sponheims harde kjør mot Frp har styrket den rødgrønne regjeringa.

Jeg tror Sponheims holdning og kritikk av Frp har gjort at flere velgere har stemt Ap. Venstres agitasjon har økt polariseringen i norsk politikk og Arbeiderpartiet har tjent på det. Venstre og Kristelig Folkeparti har tapt, sier han.

Inspirerer naboene

Fellesforbundets Arve Bakke sier i et intervju med Magasinet at han tror den rød-grønne valgseieren inspirerer fagbevegelsen i Norden. På hjemmebane har han tre sentrale forventninger til fire nye år med rød-grønt styre:

– En aktiv næringspolitikk

– Satsing på fellesskapsløsninger for økt velferd

– Satsing på det organiserte arbeidslivet

Allerede før nyttår må partene i arbeidslivet sammen med staten bli enig om en ny avtale for Inkluderende arbeidsliv (IA). Bakke forventer at myndighetene gjør enda mer for å trekke med partene i arbeidet, blant annet for å hindre utstøting fra arbeidslivet.

Lykkelig postmann

– Valget var et være eller ikke være for Postkom. Jeg er veldig, veldig glad og lettet over utfallet, sier Odd Christian Øverland, forbundsleder i Postkom.

For Postkom har kampen mot EUs 3. postdirektiv vært den altoverskyggende saken i valgkampen.

– En ny periode med en rødgrønn regjering sikrer at vår innsats for å avvise postdirektivet ikke har vært forgjeves og at vi kan fortsette kampen med uforminsket styrke, sier Øverland til Aktuell.no .

Forutsigbarhet

Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund er glad for at den rød-grønne regjeringen fikk fire nye år.

– Det betyr stabilitet og forutsigbarhet. Vi ser fram til fortsatt satsing på kriminalomsorgen. Det vi ønsker oss av den rød-grønne regjeringen, er enda sterkere fokus på personalområdet og de ansattes arbeidssituasjon. Vi er veldig glade for at vi ikke fikk en regjering dominert av Fremskrittspartiet. Det ville skapt usikkerhet rundt kriminalomsorgen, sier Geir Bjørkli.

Velferdsvalg

– Et godt valg for velferdsstaten, mener FO-leder Randi Reese. Hun lover å være et fortsatt nyttig korrektiv for de rødgrønne.

– Når regjeringen nå har fått fornyet tillit, må den skjerpe innsatsen for utsatte grupper, sier FO-lederen til fagbladet Fontene.no .

– De må følge opp løftene i fattigdomsbekjempelsen, de må fjerne anbudssystemet i barnevernet og rusomsorgen, øke bemanningen i den delen av Nav som vi jobber i og i det kommunale barnevernet, hevder Reese.

Annonse

Flere saker

Annonse