JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Godtar lønnsløft for kvinner

46 prosent av danske menn er villig til å avstå fra lønnstillegg for å gi de kvinnedominerte lavtlønnsyrkene et lønnsløft.

torgny@lo-media.no

Det viser en undersøkelse som Capacent Research har gjennomført for det danske fagforbundet FOA Fag og Arbejde. I spørsmålsstillingen ligger det et lite forbehold. «Hvis Lønnskommisjonen anbefaler at de kvinnedominerte lavtlønnsyrkene får et lønnsløft, vil du være villig til å øke mindre i lønn for å gi lavtlønte kvinneyrkene mer i lønn?»

Lønnskommisjonen tilsvarer likelønnskommisjonen i Norge. Den ble nedsatt av den danske regjeringen i våres etter streiker og krav om likelønn og skal i disse dager legge fram sin midtveis evaluering. FOA skal bruke undersøkelsen til å presse Lønnskommisjonen.

Ifølge en undersøkelse fra EU er lønnsforskjellen mellom kvinner og menn i Danmark 17,7 prosent. Tilsvarende forskjell i Norge er 15 prosent.

Undersøkelsen trekker også andre konklusjoner:

– Knapt seks av ti dansker vet at lønnsgapet mellom menn og kvinner i Danmark er på ca. 18 prosent.

– En av tre dansker mener at det er arbeidsgiverne som har ansvaret for å gjøre lønnsgapet mindre.

– En av fem mener at det er kvinnene selv som må bære ansvaret å minske lønnsgapet.

– Bare en av ti mener at lønnsforskjellene ikke er et problem.

– 46 prosent av spurte mennene er villige til å avstå fra lønnstillegg for å gi de lavltlønte kvinneyrkene et lønnsløft.

Det er ikke gjenomført noen tilsvarende undersøkelse i Norge.

Annonse
Annonse