JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Total skivebom

Lavere pliktfølelse fører til økt arbeidsfravær, mener professor. – Total skivebom, sier LO-sekretær Trine Lise Sundnes.

LO-sekretæren sikter til utspillet fra professor i samfunnsmedisin Ivar Sønbø Kristiansen i Aftenposten søndag. Der forklarer Kristiansen det økte arbeidsfraværet med at folk «har mindre pliktfølelse enn før og opplever det som rimelig at samfunnet overtar ansvaret for å skaffe oss penger til livets opphold».

Kortere arbeidstid, bedre arbeidsmiljø, bedre helse og levestandard, samt høyere utdanningsnivå burde føre til lavere fravær, mener professoren. Når det likevel øker, må hovedforklaringen være endrede holdninger til det å utføre arbeid for andre mot lønn, hevder han.

Kan ikke flyttes

Trine Lise Sundnes avviser konklusjonen, og hevder outsourcing av arbeidsoppgaver derimot har en del av skylda.

– Det er ikke mulig å gjøre en parallell sammenligning og skru klokka 30 år tilbake i tid, for arbeidslivet i dag ser ikke ut som det gjorde da. Måten vi har valgt å organisere arbeidslivet vårt på er ikke den sunneste måten å gjøre det på, sier hun til Dagsavisen.

Folk har mange flere arbeidsoppgaver i dag, og det er ikke lenger mulig å flytte en sliten arbeidstaker over i en mindre belastende jobb i bedriften i samme grad som før, påpeker Sundnes.

– Nå er arbeidslivet blitt så stykkevis og delt at de tjenestene som før lå inne i en virksomhet, er outsourcet. Før var det vanlig at om du hadde slitt deg ut i produksjonen, kunne du bruke de siste årene dine på å sitte i vakta. I dag er vakta outsourcet. Denne typen omorganiseringer gjør at det er færre muligheter innenfor en virksomhet, noe som får utslag i uføre- og sykestatistikken, sier Sundnes.

– Ikke gi folk dårligere råd

Helseprofessoren foreslår å kutte i trygdeytelsene, stramme kontrollen, innføre strengere regler og pliktarbeid for uførepensjonerte med restarbeidsevne. Sundnes avviser at dette kan hjelpe på fraværet.

– Å få ned sykefraværet handler ikke om å skulle gi folk dårligere råd, det handler om å gjøre arbeidsdagene bedre. Det er mange arbeidsplasser hvor forebyggende arbeid er totalt fraværende, og det viser seg på sykestatistikken, sier Sundnes.

Mannsdominerte sektorer har vært mye flinkere enn de kvinnedominerte til å ha fokus på helse, miljø og sikkerhet, ifølge Sundnes.

– Frekkhet av dimensjoner

– Frekt, sier leder Randi Reese i Fellesorganisasjonen om at lav pliktfølelse skal ligge bak det stigende arbeidsfraværet.

Hun representerer noen av arbeidstakerne som er sykest i landet: Fraværet i helse- og sosialtjenesten var 8,5 prosent andre kvartal i år.

– Vi er i tjenester som er både underbemannet og underfinansiert. Når arbeidskraft blir satt i skvis mellom større behov enn det er ressurser til, blir folk syke av press over tid, sier Reese.

En del opplever også vold og trusler på jobben, og mange får ikke faglig veiledning og oppfølging, påpeker hun.

– Så sett fra vårt ståsted er dette en frekkhet av dimensjoner. Moralisering som dette blir en ekstrabelastning. Det er i hvert fall ikke sosialarbeidernes og vernepleiernes virkelighet han snakker om. Det er blitt et hardere arbeidsliv, og det kan man ikke snakke seg bort fra, sier Reese. (ANB)

Annonse
Annonse