JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tror søndagsåpent er løsningen

I går gjorde Rimi det, og Coop og Rema gjør seg klare. Dagligvarekjedene mener søndagsåpent skal redde sviktende omsetning.

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Kjedene har bestemt seg. Norgesgruppen skal ikke lenger få ha monopol på søndagsåpne matbutikker. Nå får Joker, Kiwi og Bunnpris konkurranse fra de andre. Flere kjedebutikker bygges om for å kunne erobre søndagsmarkedet.

Søndag som medisin

Ifølge nettavisen E24 åpnet Rimi sin aller første såkalte Brustadbu i Brumunddal i går. Ica, som eier Rimi etter at Stein Erik Hagen solgte seg ut, taper penger så det suser. Nylig ble det kjent at Ica-konsernet tapte over 400 millioner kroner i Norge i løpet av første halvår i år. Nå tror ledelsen det vil hjelpe med et søndagsløft.

– Nå vil vi ta opp kampen, sier informasjonsrådgiver i Ica, Bjørnar Mickelson til Finansavisen.

Butikken i Brumunddal var først ute, men kjeden planlegger å åpne flere butikker på 100 kvadratmeter i tida som kommer. Ifølge E24 har Ica blinket ut Østlandet som sitt hovedsatsningsområde.

Flere kommer

Ica/Rimi er ikke alene om å legge søndagsstrategi, og konkurransen er ikke bare begrenset til byene på Østlandet. Rema 1000 holder på å bygge sin første Brustadbu. Den skal ligge i Mo i Rana.

Også i Coop sysler de med tanken om å åpne søndagsbutikker. Hovedtillitsvalgte Arne Ervik sier til HK-Nytt at de frykter utviklingen nå som konkurrentene satser hardt. – Jeg vet at det snakkes om søndagsåpent i Coop, men det er foreløpig ingen konkrete prosjekter i gang. Men hvis Rimi og Rema starter opp med søndagsbutikker, mener jeg det er veldig sannsynlig at Coop følger etter, sier han.

– Vi følger nøye med og jobber mot dette i alle sammenhenger vi kan, legger Ervik til.

HK skeptiske

HKs nestleder Bjørn Mietinen mener det er tragisk at utviklingen får skje uten at noen løfter en politisk finger.

– Ansvarlig statsråd Trond Giske har jo sagt at han skal følge med på utviklingen når det gjelder søndagsåpne butikker, men det får jo bare lov til å eskalere, sier Mietinen, som stiller spørsmålstegn ved om kjedene opererer innenfor lovens grenser.

– Det er ikke forbudt å åpne butikker på 100 kvadratmeter, men det ulovlige i dette er at de bruker resten av butikken som lager. I realiteten lages det søndagsbutikker med fullt sortiment selv om det skal være klare begrensninger etter loven, påpeker han.

Vil følge med

Mietinen er opptatt av å finne ut hvordan bemanningen av alle de nye butikkene skal skje. Er det de fast ansatte som må begynne å jobbe søndager, eller er det egne ansatte som hyres inn for søndagsjobbing?

– Jeg har hørt fra tillitsvalgte at butikkledelsen vil basere det på frivillighet. Men så lenge de ikke ansetter flere, vil jo problemet forskyves rundt i butikken. Noen må jobbe mer for å fylle alle timene i løpet av uka. Vi vil følge nøye med på hvordan dette slår ut for våre medlemmer, sier han.

Krever innstramming

HK-avdelingen i Sør-Trøndelag har sett seg skikkelig lei på det de mener er en utglidning i søndagshandel, og ber om at loven skjerpes. Leder Elisabeth Sundset poengterer i en uttalelse at det viktige nå er å sikre flest mulig fri på søndager.

– De siste årene har utviklingen vist at enkelte av kjedene forsøker å omgå intensjonen i arbeidsmiljøloven om at søndagene skal være arbeidsfri – gjennom etablering av såkalte Brustadbuer i større og større utstrekning. Etter at de store kjedene har presset fram åpningstider fra 07 til 23 i midtuka, er det bare søndagen som står igjen i kampen om økte markedsandeler, skriver hun i uttalelsen.

HK-avdelingen krever at loven innskjerpes slik at intensjonen om søndagsfri kan etterfølges av alle.

Annonse
Annonse