JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klar for fire nye år

Holder helsa er Arve Bakke (58) klar for fire nye år som forbundsleder for Fellesforbundet.

sym@lomedia.no

Men før landsmøtet åpner 7. oktober inviteres medlemmene til en bred debatt om hvilke saker landsmøtet skal behandle. Grunnlaget for det politiske verkstedet landsmøtet er, skal legges i klubber og avdelinger. Arve Bakke vil ikke at eksterne tankesmier som Manifest eller andre miljøer som Fafo, skal legge grunnlaget for Fellesforbundets framtidige politikk.

Egne premisser

Derfor har Fellesforbundet utarbeidet sitt eget debatthefte ved hjelp av egne krefter, basert på egen samfunnsanalyse og beskrivelse av utfordringene framover.

– Jeg er veldig opptatt av at denne debatten om samfunnsforhold skal foretas av forbundet selv, understreker Bakke i et lengre intervju med LO-Aktuelt. Han advarer fagbevegelsen mot å ikke bruke egne krefter på denne type grunnleggende diskusjoner.

– Jeg kaller det å outsource egne tanker. For fagbevegelsen vil det være livsfarlig, fastslår Fellesforbundets leder.

Offentlig sektor

Det utsendte debattheftet «Organisering, verdiskaping og velferd i et arbeidsliv i omstilling» inviterer til en bred debatt om fagbevegelse, arbeid og samfunnsutvikling. Ett av spørsmålene som stilles er om dagens velferdsmodell tåler en kraftig vind fra høyre?

** LAST NED DEBATTHEFTET HER **

– Velferdsmodellen vår tåler det meste, så lenge vi som er opptatt av å forsvare den bruker politiske argumenter og begrunnelser, sier Bakke og legger til:

– Vi må ta høyresiden på alvor når den sier at den vil bevare velferdssamfunnet.

Det avgjørende for Bakke er hvordan velferdssamfunnet skal finansieres.

– For oss er det viktig at de som har mest skal betale mest, og de som har minst skal betale minst. Men skatte- og avgiftssystemet er jo ikke statisk, det må hele tiden tilpasse seg hvor kapitalen plasseres, enten det er i bank, eiendom eller andre steder, påpeker han.

Og Fellesforbundets leder er krystallklar når det gjelder framtida til velferdssamfunnet. Det avgjørende for Bakke er hvordan velferdssamfunnet skal finansieres.

– At velferden ikke er økonomisk bærekraftig, er bare tull!

Streiker for avtale

Arve Bakke har i LO-sekretariatet spådd at fagbevegelsen i framtida oftere vil møte arbeidsgivere som ikke ønsker å inngå tariffavtale. Den pågående konflikten på Gjøvik hvor 19 ansatte ved bedriften Bekken & Strøm streiker for tariffavtale, er det siste av flere eksempler.

– Dette er en utvikling vi ser i hele Europa. En av konsekvensene er at vi også får færre arbeidsgivere som er organisert. Det bør være i NHOs interesse å motarbeide dette, mener Bakke.

Hvis ikke NHO vil medvirke til at det fortsatt skal være landsdekkene nasjonale avtaler som også kan dekke de uorganiserte bedriftene, vil det utvikle seg en mengde direkte avtaler med forskjellig innhold, advarer han.

Allmenngjøring

Arve Bakke avviser at fagbevegelsen gikk på et nederlag da Tariffnemnda nylig sa nei til å videreføre fortsatt allmenngjøring av norsk tarifflønn ved sju petroleumsanlegg.

– Når vi ikke klarer å sannsynliggjøre at det foregår sosial dumping så er dette vedtaket ok. Allmenngjøring skal bare brukes tidvis, det er ingen permanent ordning, påpeker Bakke.

Det han ikke er tilfreds med er at behandlingen i Tariffnemnda er så omfattende og tidkrevende. Han ønsker at det avtales et effektivt supplement som partene kan ta i bruk. En lovfestet minstelønn avviser han derimot.

– Men klarer ikke partene å håndtere dette, vil politikerne på ett eller annet tidspunkt komme med en minstelønn, tror Fellesforbundets leder Arve Bakke.

Frist for å sende inn forslag til Fellesforbundets landsmøte er satt til 30. april i år.

HER KAN du laste ned debattheftet som er gitt ut i forkant av landsmøtet.

Annonse
Annonse