JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Håp i Burma

Militærjuntaen i Burma åpner for å godta fagforeninger, hevder ILOs utsending i landet.

einar.fjellvik@lomedia.no

Tirsdag fortalte ILO-representanten Steve Marshall reportere i Bangkok at et lovforslag som åpner for organisasjonsfrihet og streikerett trolig vil bli lagt fram når det nyvalgte parlamentet samles til sin første sesjon denne måneden.

I et intervju med Radio Australia forteller Marshall at det er høytstående folk i militærjuntaen som står bak forslaget, men at det gjenstår å se om man vil åpne for helt uavhengige fagforeninger eller velge en modell som gir myndighetene større eller mindre kontrollmuligheter.

Ny kurs eller PR-framstøt

ILO-representanten hilser utviklingen i det lukkede landet velkommen og sier lovforslaget kan bety «en stor forandring i landets utvikling».

Ikke alle er like positive. Myint Cho, som leder et kontor for eksil-burmesere i Sidney, Australia, stemplet det hele som et PR-framstøt:

– Akkurat nå gjør internasjonalt press at juntaen forsøker seg med slike PR-framstøt for å dempe presset, iser han til Radio Australia.

Det nyvalgte parlamentet avfeier han som et skammens teater, fullstendig kontrollert av militærjutaen.

– Jeg regner ikke med at de nye fagforeningene vil være ekte og uavhengige, sier han.

Internasjonale forpliktelser

ILO har gjennom flere arbeidet med å få juntaen til å endre lovverket slik at Burma overholder de forpliktelsene landet har påtatt seg ved å ratifisere ILOs kjernekonvensjoner om organisasjonsfrihet, rett til kollektive forhandlinger og streikerett.

Fagbevegelsen i Burma har de siste 50 årene vært kraftig undertrykket og finnes i dag stort sett i eksil eller som en undergrunnsbevegelse i Burma. Ifølge en burmesiske menneskerettsgruppe basert i Thailand, er 44 av Burmas 2 100 politiske fanger fagforeningsaktivister.

Observatører mener likevel det har skjedd en viss oppmyking i militærstyrets holdning i det siste. De viser til at det har vært gjennomført en rekke streiker for bedre lønninger i Rangoon siden november 2009, uten av militæret har blandet seg inn.

Annonse
Annonse